Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de zon op de aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Het aantal zonnevlekken bedroeg de afgelopen week zo’n 15, verdeeld over 4 groepjes. Er waren slechts twee uitbarstingen met een zeer gering effect op de aarde. Op 29 maart was er één van de klasse X1, maar zonder een stroom van massadeeltjes en afkomstig uit de groep AR 2017, helemaal rechts op de zon. Dit veroorzaakte alleen een effect in de hoge atmosfeer met radiostoringen. Op 2 april was er een uitbarsting van de klasse M6 en wel met massadeeltjes. De veroorzaker hiervan, de groep AR2027, zat echter helemaal links op de zon en zal vermoedelijk geen enkel effect op aarde veroorzaken. Er gingen de afgelopen week weer geen coronale gaten over de meridiaan. De activiteit van de zon loopt terug na de omkering van het magneetveld op 29 december j.l.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= De SRON Groningen (Space Research Organisation Netherlands) mag toch

blijven. Het bestaat al sinds 1990 met de oorsponkelijke naam Stichting Ruimte Onderzoek Nederland en er werken 45 mensen op zeer hoog niveau aan satellieten, ASTRON, etc. Een tweede afdeling is nog in Utrecht.

= Een onbekend zeer helder, rood-oranje object vloog over Appingedam op maandag 31 maart rond 00:31 uur MEZT en op donderdag 3 april rond 20:30 uur MEZT. De vraag is waarom het hier gaat. Graag meldingen sturen naar de radio per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

= Het nieuwe tv-programma “COSMOS” wordt 13 maal uitgezonden op de zondagavond om 22:00 uur op de National Geographic Channel. Ook zijn er veel herhalingen. Aanstaande zondag is het derde deel aan de beurt.

 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De maan vertoont op 7 april om 10:31 uur MEZT de schijngestalte van het Eerste Kwartier. Hij bevindt zich dan vlak bij de heldere planeet Jupiter aan de westelijk avondhemel. Verder kunnen de planeten Venus, Mars en Saturnus ook goed worden waargenomen. Venus komt een uur voor de zon op en bevindt zich bevindt laag aan de zuidoostelijke ochtendhemel. De rode planeet Mars is al bijna de hele nacht in het zuidoosten te zien in de buurt van de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Links van Mars is ook al de geringede planeet Saturnus op te merken in het sterrenbeeld Weegschaal. Misschien kunnen er ook nog een paar vallende sterren (Virginiden) worden opgemerkt.