Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 17-5-2021

Update: de cycloon is inmiddels aan land gekomen, met hevige regenval, golven tot circa 4 meter en zware windstoten tot 185 kilometer per uur.

De noordwestelijke kustregio’s van India maken zich op voor de komst van de extreem zware cycloon Tauktae. Met een gemiddelde snelheid van ongeveer 13 kilometer per uur trekt de cycloon langzaam noordwaarts, om later vandaag het land op te trekken. De kern van de cycloon ligt nu ongeveer 145 kilometer ten westen tot noordwesten van de grote stad Mumbai, met in de kustgebieden zware tot zeer zware regenval, veel wind en desastreuze windstoten tot soms boven 200 kilometer per uur.

Op het moment van schrijven, waarschuwt de Indiase weerdienst IMD voor extreme regenval en zeer zware windstoten in de grootste stad van India en hoofdstad van de deelstaat Maharashtra. De stad heeft een geschat inwonersaantal van bijna 20 miljoen mensen en ligt op een klein schiereilandje, pal aan de Indiase westkust. Een deel van de havens is gesloten en veel vliegverkeer is geannuleerd.

Evacuaties

Met het noordwaarts trekken van de cycloon, maakt vooral de iets noordelijker gelegen staat Gujarat zich nu op voor de komst van de cycloon en het extreme weer dat hij met zich meebrengt. Vanwege de komst van het noodweer zijn ook hier bijna 150.000 inwoners van de staat geëvacueerd en zijn hulpverleners naar het gebied gestuurd. Havens zijn er gesloten en ook een grote luchthaven is dicht.

Zwaarste cycloon in meer dan 20 jaar

Tauktae is uitgegroeid tot een tropische cycloon in de vierde categorie en is de zwaarste in dat gebied in meer dan 20 jaar. Meteorologen vergelijken de cycloon met die van 1998, toen de westkust van India ook zwaar werd getroffen. Daarbij kwamen destijds meer dan 4000 mensen om en liep de schade in de honderden miljoenen dollars.

Bijna 1000 mm regen

De afgelopen dagen trok Tauktae al langs de kuststaten Kerala, Karnataka en Goa in het zuidwesten van India, met ook daar hevige regenval en veel wind. Het kwam in enkele regio’s tot windstoten tot bijna 250 kilometer per uur en er viel heel veel regen in korte tijd. In het zuidwesten van India, bij Cochin, viel van vanaf vrijdag al bijna 1000 millimeter regen, met alle desastreuse gevolgen van dien.

Warm zeewater

De cycloon bereikt de komende uren zijn hoogtepunt boven het warme zeewater van de Arabische Zee net voor de Indiase noordwestkust. Het zeewater is in die omgeving 30 graden en de lucht erboven is warm en vochtig. De perfecte voedingsbron voor cycloon Tauktae, waardoor hij nog iets verder in kracht zal toenemen. De gemiddelde windsnelheden stijgen dan tot boven 200 kilometer per uur (115 knopen), met nog zwaardere windstoten.

Landfall

Later vandaag komt cycloon Tauktae dichterbij land en zwakt dan boven iets minder warm zeewater een fractie af. De gemiddelde windsnelheid ligt tijdens het bereiken van het vasteland echter naar verwachting nog steeds rond 195 kilometer per uur, met zeer zware windstoten tot 200 km/uur en regionaal zeer zware regenval. Ook deze gebieden maken zich dan ook op voor overstromingen en veel schade. Eenmaal boven land zal de cycloon snel verder in kracht afnemen.

Bronnen: Weer.nl, ANP, Joint Typhoon Warning Center, The Times of India