Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 24-10-2021

In Zuid-Italië gaat in de komende dagen heel veel regen vallen. In de regio Calabrië staat code rood uitgegeven voor zeer veel neerslag en onweer. Lokaal kan hier tot en met woensdag meer dan 200 mm neerslag vallen. Ter vergelijking: dit is 2,5x zoveel als er in Nederland gemiddeld in heel oktober valt. Daarnaast is er ook code oranje voor neerslag en wind uitgegeven voor Sardinië, Sicilië en twee regio's noord van Calabrië.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-10-2021

Zondagavond om 21:00 uur Nederlandse tijd gaat de Grand Prix van de Verenigde Staten van start in Austin, Texas. Het belooft een race onder (zeer) warme en vochtige weersomstandigheden te worden. De temperatuur kan oplopen naar ruim 30 graden. Daarbij zijn er zonnige momenten en blijft het droog.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-5-2021

Nu het koude weer maar van geen wijken weet, lijkt de combinatie van de maanden april en mei op weg naar een zeer uitzonderlijke prestatie. Als de huidige verwachtingen uitkomen, komen de twee maanden tezamen op een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden uit, goed voor mogelijk een tweede plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden ooit. Kouder nog was de combinatie van april en mei 1941. Toen kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-10-2021

Afgelopen nacht kwam het op Nederlands hoofdweerstation De Bilt voor het eerst dit seizoen tot vorst aan de grond, met -0,9 graden. Daarmee is de eerste officiële grondvorst van dit seizoen een feit. In het huidige klimaat is dit iets aan de late kant, gemiddeld valt de eerste vorst aan de grond op 17 oktober. Eind vorige eeuw was dit nog 6 oktober, de eerste grondvorst valt dus steeds later.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.