Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 27-01-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag is het bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog. De zuidwestelijke wind is matig, 3-4, vlak aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Geleidelijk neemt de wind langs de kust verder toe naar krachtig, 6 Bft., in het Waddengebied mogelijk hard, 7 Bft.,

Vannacht is er vrij veel bewolking en is het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt tussen de 2°C in het zuidoosten tot 6°C in het noordwesten. Er staat een matige, 3-4, in het noorden vrij krachtige zuidwestenwind, 5 Bft.. Langs de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig, 6, in het Waddengebied soms hard, 7 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een gordel van hoge druk strekt zich uit van de Azoren via Frankrijk richting het Alpengebied. In een zwakke zuidwestelijke stroming wordt onder een subsidentie-inversie op 3000-4000 voet tamelijk vochtige lucht aangevoerd. Van het noorden uit nadert een zwak golvend front en sleept ruim noord van de Wadden langs. Op donderdag trekt het centrum van het hoog zich wat naar het zuiden terug en een lagedrukgebied trekt via het midden van Scandinavie zuidoostwaarts. Het bijbehorende warmtefront bereikt het noordwesten van het land aan het einde van de komende nacht, het koufront volgt aan het einde van donderdag ochtend. Het geheel trekt zuidoostwaarts over het land en het koufront verlaat het uiterste zuidoosten aan het begin van donderdagavond. Na passage krijgen we te maken met een vrij stevige noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht.

Tot en met halverwege volgende week bevinden we ons aan de noordoostflank van een hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje of ten zuidwesten van de Britse Eilanden. Lagedrukgebieden bewegen steeds via Scandinavie oostwaarts. Met de passage van diverse frontale systemen bevinden we ons afwisselend in maritiem polaire lucht en maritiem tropische lucht. Belangrijkste punt van aandacht is de randstoring die maandag mogelijk over de Noordzee richting Denemarken trekt, hierbij kan een venijnig windveld zitten. Later volgende week lijkt het hoog een uitloper te krijgen richting het Europese vasteland, maar deze ontwikkeling is nog allerminst zeker. Op de langere termijn blijven we zeer waarschijnlijk te maken houden met een westelijke stroming, waarbij het onduidelijk is of de cyclonale of de anticyclonale invloed overheerst.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en trekt er een gebied met regen en motregen van noordwest naar zuidoost over het land. In de loop van de middag wordt het van het noordwesten uit droog en breekt op steeds meer plaatsen de zon door. In de avond trekken er weer enkele buien over. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De matige tot vrij krachtige, 4-5, langs de kust krachtige wind, 6 Bft., is aanvankelijk zuidwest, maar draait gedurende de dag naar west tot noordwest en neemt daarbij geleidelijk af. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan kan ook de zon even schijnen. Het is overal droog en er staat een zwakke tot matige westenwind, 2-3 Bft.. De temperatuur loopt op naar maximaal 7 of 8°C.

Zaterdag overheerst de bewolking en verspreid over het land valt af en toe wat lichte regen en motregen. In de middag kan in het noorden en westen de zon even doorbreken. Het is zacht met temperaturen van 10°C tot lokaal 12°C. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is duidelijk aanwezig. Boven land waait het vrij krachtig en aan zee krachtig, 5-6 Bft.. In het Waddengebied waait het hard, 7 Bft..

Zondag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige westen- tot noordwestenwind, 2-3 Bft.. De temperatuur is weer wat lager en komt in de middag uit op 9°C.

Maandag is het bewolkt en valt af en toe regen. De regen trekt geleidelijk weg en vanuit het noordwesten volgen buien. Dit kunnen winterse buien zijn die gepaard gaan met hagel en landinwaarts soms ook met kletsnatte sneeuw. De temperatuur komt uit op 6°C tot 8°C, maar tijdens stevige buien is het enkele graden kouder. De noordwestenwind is duidelijk aanwezig en is (vrij) krachtig, 5-6, boven land en hard aan zee, 7 Bft.. In het Waddengebied is de wind soms stormachtig, 8 Bft.. Verder zijn bij buien boven land (zware) windstoten mogelijk tot 75 km/uur. In de kustgebieden kan de wind uithalen naar 85 tot 90 km/uur.

Dinsdag valt soms nog wat winterse neerslag, vooral in de Limburgse heuvels, maar vrij snel valt overal ‘gewoon’ weer regen. De temperatuur loopt op naar 6°C tot 8°C. De rest van de week blijft het wisselvallig met van tijd tot tijd regen. Het is ook vrij zacht met temperaturen van 7 tot 9°C. Waarden van een graad of 6 zijn gebruikelijk in de eerste dagen van februari.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans (ca. 70%) op een zacht weertype, de neerslagkans bedraagt ongeveer 50%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema