Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 26-01-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Komende nacht is het bewolkt en kan zeer lokaal wat lichte motregen vallen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van iets boven het vriespunt in het uiterste zuidoosten tot 4°C in het Waddengebied. In Zuid-Limburg kan mist ontstaan. Boven land staat er een zwakke zuidwestenwind, 1-2, langs de kust staat een matige westelijke wind, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een gordel van hoge druk strekt zich uit van de Azoren via België en het zuiden van ons land naar de Balkan. De as van hoge druk trekt langzaam zuidwaarts en woensdag vormt zich een nieuwe hogedrukzwaartepunt boven het westen van Frankrijk. Daardoor wordt de stroming geleidelijk overal westelijk. Onder een subsidentie-inversie op 3000-4000 voet is de aangevoerde lucht tamelijk vochtig. Komende nacht passeert een convergentielijn van west naar oost. Woensdag overdag nadert een zwak golvend front en deze sleept in de middag aan de grond over het noorden (zie ThetaW-950 hPa) van de FIR, ruim noord van de Wadden langs. In de avond komen we weer dieper in de warme sector terecht.

Op de Atlantische Oceaan liggen opeenvolgende hogedrukgebieden ten zuidwesten van de Britse Eilanden. De stroming is westelijk, later noordwestelijk. Lagedrukgebieden trekken over Scandinavië zuidoostwaarts. Donderdag passeert een zwak koufront. In het weekeinde passeert een actiever koufront en neemt bij ons de cyclonale invloed toe. Maandag trekt waarschijnlijk een actieve randstoring over de Noordzee zuidoostwaarts. Op de lange termijn lijkt het zwaartepunt van de hogedrukgebieden in een groot deel van de leden boven het continent te komen liggen. In ongeveer 1/3 van de leden vormt zich een blokkerend hoog boven Oost-Europa.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag blijft het bewolkt en vooral in de ochtend is er plaatselijk lichte motregen mogelijk. De maxima lopen uiteen van 3°C in het zuidoosten tot 7°C in het noordwesten. De wind is zuidwest, aan de kust west en neemt boven land toe naar matig, 3-4, langs de kust naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag is het wat wisselvallig weer. Er zijn veel wolkenvelden en er zijn perioden met regen. Daarbij staat een matig tot vrij krachtige zuidwesten- tot westenwind, 4-5 Bft.. Het wordt 7 tot 9°C. In de middag draait de wind naar het westen tot noordwesten. Er zijn dan droge perioden, enkele buien en vooral in het noorden kan de zon nog even doorbreken. Tegelijk daalt de temperatuur een paar graden.

Vrijdag zijn er veel stapelwolken, maar ook zonnige perioden en op de meeste plaatsen blijft het droog. Bij een matige en aan de kust vrij krachtige noordwestenwind, 4-5 Bft., wordt het 6 tot 8°C.

Zaterdag is er meer bewolking en kan het van tijd tot tijd regenen. De aangevoerde lucht is wel zacht, de temperatuur stijgt op veel plaatsen naar 9 à 10°C. Er staat een matige en in de kustgebieden vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit het zuidwesten tot westen.

Zondag is het met 7 tot 9°C iets minder zacht. Ook dan zijn er veel wolkenvelden en valt af en toe wat regen. De wind is (zuid)westelijk en meest matig, 3-4 Bft.. In de avond en de nacht naar maandag neemt de kans op regen toe.

Maandag wordt een wisselvallige en onstuimige dag. Er trekken buien over het land en daarbij is kans op hagel. Het wordt 5 tot 7°C, maar de (vrij) krachtige noordwestenwind. 4-5 Bft., maakt het veel kouder. Aan de kust kan het hard waaien, 7 Bft..

De dagen daarna verlopen wat rustiger met wolkenvelden en enkele buien. De middagtemperatuur ligt tussen 5 en 9°C. Tijdens heldere perioden in de nacht kan het in het binnenland tot lokale vorst komen.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote (70%) kans op een overgang naar droog weer met temperaturen rond of iets onder normaal, 30% kans op aanhoudend wisselvallig en meestal zacht weer.

Meteo Delfzijl – Geert Molema