Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-01-2022

Temperaturen ruim onder het vriespunt zijn in grote delen van Canada in het winterseizoen, zowel in de nachten als ook overdag, niet vreemd, maar momenteel trekt een bel met hele koude lucht rechtstreeks vanaf de Noordpool over het land. In de centrale delen van Canada zijn minima van -30 graden niet heel bijzonder, maar in de gebieden dichterbij de oceanen gebeurt dit minder vaak. De huidige bel met diepvrieskoude lucht trekt het komende etmaal echter ook richting het oosten van Canada, waarna ook daar het kwik flink zal zakken. Komende nacht wordt het in steden als Ottawa, Montreal en Quebec rond -20 graden. Ook overdag blijft het er matig tot streng vriezen. Op sommige plekken is het 10 tot 20 graden kouder dan normaal in deze tijd van het jaar.

Er ligt een hogedrukgebied boven het midden van Canada en deels de Verenigde Staten en daar omheen stroomt met een straffe noordelijke wind extreem koude poollucht zowel het midden en oosten van Canada in, maar een deel van de Verenigde Staten krijgt wat van de diepvrieskou mee. De koudste lucht bevindt zich nu nog in de Canadese provincies Saskatchewan, Manitoba, Ontario en Quebec, met daar momenteel minimumtemperaturen tot rond -30 graden. Ook Amerikaanse staten als North Dakota, Minnesota, Wisconsin en Iowa maken een extreem koude nacht mee, met ook daar minimumtemperaturen tussen -20 en -25 graden, en middagtemperaturen rond -15 graden.

Twee kernen

Het hogedrukgebied lijkt zich het komende etmaal te gaan splitsen. De hoofdkern duikt met een zuidoostwaartse beweging net ten zuiden van de Great Lakes langs en warmt dan ook iets op. Een andere kern, die ontwikkelt in een uitloper naar het oosten, trekt ten noorden van de Great Lakes langs, richting steden als Ottawa, Montreal en Quebec. Deze ‘zeer koude’ kern resulteert komende nacht ook in deze steden in minimumtemperaturen rond -20 graden.

Herhaling van zetten

Donderdag schuift de koudste lucht via het oosten van Canada de Atlantische Oceaan op, waarna het kwik iets oploopt, maar een volgende bel met koude lucht ligt alweer klaar. Richting het weekend zien we bijna een herhaling van de huidige situatie en wordt het opnieuw zo koud.

Blokkade boven Europa

Zodra die koude lucht de Atlantische Oceaan op beweegt, warmt het boven het relatief warme zeewater op en eenmaal bij Europa gearriveerd, is er niets meer van die extreme kou over. Boven ons deel van Europa is de atmosfeer juist al enige tijd geblokkeerd en met een daardoor vaak westelijke stroming vanaf de oceaan wil het voor wat betreft winterweer bij ons maar niet lukken.

Winters in Griekenland en Turkije

Tussen een krachtig en steeds terugkerend hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan, net ten westen van Europa, en lagedrukgebieden boven grofweg Scandinavië en het westen van Rusland, sijpelt de echt koude lucht via Scandinavië vooral de oostelijke delen van Europa in. Zo’n bel met hele koude lucht vanuit de poolstreek ligt nu zelfs tot boven Griekenland en Turkije, met daar veel sneeuw en lage temperaturen. De lucht arriveert daar van over het vasteland van Oost-Europa en warmt onderweg dus nauwelijks op. Bij ons lukt dat alleen als de wind langere tijd vanuit het noordoosten of oosten waait, maar met de overheersende westelijke stroming van nu is daar geen sprake van.

Winterse buien

Wel lijkt er op basis van de huidige berekeningen van het ECMWF na het weekend iets koudere lucht onze omgeving in te stromen en valt mogelijk weer een aantal (winterse) buien. Voorlopig is dat echter het enige ‘winterse’ weer in onze omgeving.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 3032