Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-01-2022

Hetzelfde koufront dat woensdag over onze omgeving trok, met daarachter koudere lucht en enkele winterse buien, botst vandaag tegen de noordzijde van de Alpenkam. Er valt nu al af en toe sneeuw, maar vooral in de oosten van Oostenrijk kunnen veel skioorden deze week nog rekenen op een flink pak verse sneeuw. Regionaal gaat daar tot en met zondag naar verwachting in totaal een halve meter verse sneeuw vallen. In de westelijke delen van het gebergte van veel minder.

Het koufront ligt donderdagavond tegen de Noordalpen aan en activeert dan iets. Er stroomt ook veel koudere lucht de Alpen in en vooral in delen van Oostenrijk, maar ook de westelijke delen van Zwitserland, valt dan tot in de dalen wat sneeuw. Op sommige plekken kan men tot en met vrijdag dan al rekenen op 10 tot 20 centimeter verse sneeuw. Lokaal valt mogelijk zelfs nog iets meer.

Oostenrijkse Alpen

Woensdag lag de nulgradengrens in Oostenrijk nog rond 2000 meter, maar inmiddels is deze tot in de dalen gezakt. Dat betekent dat er vanaf donderdag niet alleen op de hoge toppen sneeuw valt, maar ook de lagergelegen pistes kunnen rekenen op wat verse sneeuw. Wel waait het daarbij stevig vanuit het noordwesten en is het ook koud, met op ongeveer 1500 meter temperaturen tot rond -6 graden.

Morgen, vrijdag, valt er regionaal nog een paar centimeter bij, maar de hoeveelheden zijn dan even niet meer heel groot. In het weekend echter, - en dan met name op zaterdag - lijkt het in grote delen van de Oostenrijkse Alpen tot een sneeuwdump te komen. In Tirol, het Salzburgerland en delen van Stiermarken valt waarschijnlijk de meeste sneeuw. Daar kan 20 tot 50 centimeter vallen, lokaal meer. In Vorarlberg en ten zuiden van de hoofdkam lijkt het een wat droger te blijven. Met temperaturen van -4 tot -10 graden op 1.500 meter hoogte valt ook in de dalen sneeuw. Verder kan het vooral op de bergtoppen flink waaien.

Westelijke Alpen en Dolomieten

Voor de westelijke Alpen en de Dolomieten ziet het er minder rooskleurig uit wat betreft verse sneeuwval. Door meer invloed van hogedrukgebieden valt in de Franse en Zwitserse Alpen tot en met het weekend op veel plekken slechts 2 tot 10 centimeter.

Voor de Dolomieten zit ook een stuk minder sneeuw in de verwachting dan voor de Oostenrijkse Alpen. De reden hiervoor is de ligging aan de lijzijde van de Alpenhoofdkam wanneer de wind uit het noordwesten komt. Ook hier valt tot en met het weekend hooguit een paar centimeter sneeuw. De zon laat zich in de Westelijke Alpen en de Dolomieten geregeld zien en er staat niet veel wind. Het vriest er op circa 1500 meter veelal licht tot matig, maar eigenlijk dus prima weer dus om te skiën.

Pyreneeën

De Pyreneeën hebben momenteel te maken met meer bewolking door de aanvoer van vochtige en koudere lucht vanuit het noordwesten. De temperatuur ligt op een hoogte van 1500 meter vaak iets onder het vriespunt en vooral donderdagavond tot en met vrijdagochtend valt enige tijd wat sneeuw, maar de hoeveelheden zijn niet heel groot; tussen 5 en 15 centimeter. In het weekend gaat het kwik er weer iets omhoog, is het droog en is er ook weer flink wat ruimte voor de zon.

Dichtbij huis

De hoogste toppen van de Ardennen worden de komende dagen vanaf zo'n 400 meter hoogte nog wat aangewit door een paar sneeuwbuien die er vallen. Tot in het weekend kan dat circa 5 tot 10 centimeter verse sneeuw opleveren. Ook in het Sauerland valt af en toe sneeuw en daar kunnen de hoeveelheden tot in het weekend regionaal oplopen tot een centimeter of 20. Vanaf zondag wordt het er droger, maar ruimte voor zon is er maar weinig. Net als in ons eigen land keert ook daar dan namelijk het rustige en veelal grijze weertype terug.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 6519