Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Delfzijl, 28-01-2017

Na een serie extreem droge jaren kleurt Californië eindelijk weer blauw, groen en wit. Volle stuwmeren, groene velden, rijk besneeuwde bergtoppen.

Bij het zien van alle prachtige beelden vanuit de wintersportgebieden in Californië moest ik direct denken aan de klassieker California Dreaming, van de Mamas & the Papas. Al is het liedje verder ongetwijfeld heel anders bedoeld, het refrein zou misschien toch heel mooi passen bij de prachtige beelden die de laatste weken uit de ‘Golden State’ komen. Al heeft noodweer de afgelopen weken ook veelvuldig schade veroorzaakt. Overstromingen hebben hun tol geëist en boeren, die de afgelopen jaren het hoofd amper boven water konden houden vanwege aanhoudende droogte, moesten nu letterlijk proberen om het hoofd boven water te houden. En het vee zien te beschermen tegen het wassende water.

El Nino

Op zich waren de regens al veel eerder verwacht. Vorig jaar was er sprake van een krachtige El Nino. Dat resulteerde wereldwijd in weersextremen. Normaliter betekent El Nino voor Californië relatief veel regen in de winter. De straalstroom neemt dan vaak een zuidelijke route en is ook goed op sterkte. En dat is dan de garantie voor voldoende regen. Het westen van Amerika was ernstig getroffen door extreme droogte die jaren achtereen aanhield. Bij heel wat stuwmeren was de bodem absoluut in zicht. Sommige meren stonden sowieso droog. Het resulteerde soms in bizar ogende maatregelen. Zoals het stuwmeer dat werd gevuld met miljoenen plastic bollen. Die zouden, drijvend op het resterende water, verdere verdamping moeten tegengaan. Maar het viel uiteindelijk toch tegen met de regens van El Nino. En zo waren er ook in het jaar 2016 regelmatig moeilijk te bestrijden bosbranden in het nieuws. In Californië, en ook andere delen van het westen van de VS, tot in Canada en Alaska aan toe. Wintersportgebieden die doorgaans als sneeuwzeker te boek staan, waren een groot deel van de winter gesloten. De pistes kleurden bruin en geel.

Serieuze snowdumps

Momenteel is er niet echt sprake van een El Nino. Overigens, de tegenhanger, La Nina, kwam niet echt van de grond. Officieel is het momenteel vlees nog vis, meteorologisch spreekt men van neutrale ENSO condities. De berekeningen voor de komende maanden zijn onzeker. Het ECMWF model toont een kans op een terugkeer van El Nino (hetgeen uitzonderlijk zou zijn), maar diverse andere modellen houden het meer op het aanhouden van ‘neutrale omstandigheden’. Hoe dan ook, El Nino of niet, de afgelopen weken heeft het dus wel zeer overvloedig geregend in het westen van de VS. Er sneuvelden diverse regenrecords in met name het noorden van Californië. Het kwam zelfs tot een aantal fikse stormen. En de wintersportgebieden kregen massa’s sneeuw. Op sommige plaatsen viel een paar meter in de afgelopen weken.

Bredere verbanden

Dat het afwijkende weer in Californië samenhangt met patronen elders op het Noordelijk Halfrond is zeer waarschijnlijk, maar hoe het verband dan precies is? In ieder geval zien we in Europa in feite de hele winter al de terugkerende patronen van dominante en blokkerende hogedrukgebieden. Tegelijkertijd hebben we met regelmaat actieve depressies gezien in het Middellandse Zeegebied. Deze geblokkeerde patronen hebben we in eerdere artikelen ook in verband gebracht met de extreme warmte in het Noordpoolgebied. Nog altijd zijn de omstandigheden in het Noordpoolgebied wat betreft temperatuur vrij uitzonderlijk met afwijkingen die geregeld oplopen tot tenminste 5 graden boven het langjarig gemiddelde. De hoeveelheid zee-ijs blijft er record laag. Of de redenatie nog steeds op gaat, nu de Noordpool minder extreem warm is dan bijvoorbeeld in december, is de vraag. Overigens is het nu even wat rustiger in Californië. Tot en met woensdag is het mooi weer. Droomomstandigheden voor de skiërs en snowboarders dus. Na woensdag brengt een actieve storing in het noorden van Californië opnieuw zware regen, en in de bergen sneeuw. Hoeveelheden tot bijna 100 millimeter in een paar dagen zijn mogelijk. Het zuiden blijft droog.

Exit winter

In eigen land nemen we afscheid van de winter. Er werd vanochtend op een enkele plek nog geschaatst terwijl het niet meer had gevroren. Maar door de lage luchtvochtigheid hield het ijs zich nog vrij redelijk. Maar nu is het echt voorbij met de schaatspret in ons land. Voorlopig bepaalt een zuidwestelijke stroming het weer en de temperatuur. Het kwik stijgt het halverwege de week tot 10 graden en meer. Februari start dus zacht, en op basis van de ensemble berekeningen (de pluim) lijkt het zeer waarschijnlijk dat het zachte (en wisselvallige) weer minstens tot en met 10 februari aanhoudt. Wellicht zien we de winter in februari niet meer terug. Iets dat wel in lijn is overigens met de winterverwachtingen die we hier in november en december hebben besproken.

Bron: MeteoGroup