Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 18-05-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er vrij veel bewolking en een gebied met buiige regen boven het oosten trekt de komende uren naar Duitsland. Verder komt aanvankelijk slechts lokaal een bui voor, maar later in de ochtend leeft de buiigheid landinwaarts op. In de middag is er meer ruimte voor de zon en beperken de meeste buien zich tot het zuidoosten en oosten. Daar is wel kans op onweer en hagel. In het westen blijft het dan grotendeels droog. Vanavond wordt het ook in het oosten droog en klaart het breed op. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 12°C aan de kust tot 15°C in het zuiden. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit westelijke richtingen. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht blijft het op de meeste plaatsen droog en kan er vooral in het noorden (dichte) mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3°C plaatselijk in het noordoosten tot 9°C langs de zuidwestkust. De wind is zuidwest en zwak, 1-2, in de kustgebieden matig, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

In een zwakke westelijke stroming worden diverse troggen en occlusierestanten aangevoerd. Een eerste trog met occlusie ligt momenteel (06 lt) van Noord-Holland naar Limburg en blijft nog tot in de middag slepen boven het noorden. Deze trog/occlusie wordt gevolgd door een rug. Een tweetal cold-air developments (CAD) lopen op elkaar in boven de Britse Eilanden en worden tezamen woensdagochtend vroeg boven het zuidwesten verwacht. Dit gaat gepaard met een laagje zowel aan de grond als op hoogte. Het duurt tot woensdagavond voordat de CAD naar Duitsland is weggetrokken.

We bevinden ons ten noorden van de straalstroom in een westelijke stroming die maritiem polaire lucht aanvoert. Hierin worden geregeld verstoringen in de bovenlucht en frontale (rest)structuren naar onze omgeving getransporteerd. Vrijdag en zaterdag 21-22 mei passeert een actief laag die voor meer wind gaat zorgen. Vanaf woensdag 26 mei gaat de stroming meer meanderen en vormt zich een geblokkeerd patroon met een hoog boven de Britse Eilanden. Daarna berekenen de meeste leden een geblokkeerd patroon en daarmee de overgang naar een droger weertype.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend kan het in het noorden eerst nog mistig zijn. Verder is er veel bewolking en neemt de buiigheid van het zuidwesten uit toe. In de middag komen er geregeld buien voor. Vooral in het oosten en noordoosten kunnen dat felle buien zijn met onweer, hagel en veel regen in korte tijd. Later in de middag en in de avond neemt de buiigheid van het westen uit af en komen er opklaringen. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C. De zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., is eerst zuidwestelijk, later op de dag draait de wind naar west tot noordwest. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag start op veel plaatsen grijs met mist of lage bewolking. Al snel breekt de zon door. In de middag is er een mix van stapelwolken en zon. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar een enkele bui in het binnenland is niet uitgesloten. Er waait een matige zuidwestenwind, 3-4 Bft., en het wordt 14°C op de Wadden tot lokaal 18°C in het zuidoosten. Hiermee is het enkele graden warmer dan vandaag en morgen.

De dagen daarna wordt het opnieuw wisselvallig met dagelijks grote kans op buien. Daarbij komt de middagtemperatuur rond 15°C uit. Hiermee blijft het duidelijk koud voor de tijd van het jaar, want maxima van 17-21°C zijn eind mei gebruikelijk. Het wisselvallige weer houdt zeker tot en met Pinksteren aan, al lijken vrijdag en zaterdag natter te worden dan beide pinksterdagen. Ook is er tijdens Pinksteren wat meer ruimte voor de zon.

In de loop van volgende week is kans op warmer weer met middagtemperaturen die mogelijk oplopen richting 20°C. Ook de neerslagkansen worden geleidelijk kleiner.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Overgang naar een droger weertype. Waarschijnlijk (70-80% kans) nog steeds koel voor de tijd van het jaar. De kans op warmer weer met temperaturen boven 20°C is vooralsnog klein.

Meteo Delfzijl – Geert Molema