Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Weer en gezondheid

Je staat er niet altijd zo bij stil, maar het weer heeft grote invloed op het ontstaan of verloop van diverse ziektebeelden. Veel mensen kennen klachten als hoofdpijn, reumatische pijnen, astma/COPD en hooikoorts, die bij bepaalde weertypen extra veel last geven.

Zonkracht
De verwachting van de zonkracht geeft het publiek een idee van de maximale tijd die men zonder gezondheidsrisico's kan zonnebaden. De verwachting (van eind april tot het begin van het najaar) is o.a. te vinden op NOS-Teletekst pagina 708, maar ook op de zonkracht-pagina van deze website. De dienstverlening vindt plaats i.s.m. het KWF Kankerbestrijding en met het RIVM.
Luchtkwaliteitverwachtingen
De hoeveelheid vervuiling in de lucht is sterk afhankelijk van het weer. Bij stabiel winterweer blijft de fijn stof vervuiling dicht bij de grond hangen, waarbij de concentraties flink kunnen toenemen. In de zomer tijdens hoge temperaturen en onbewolkt weer vinden snelle chemische reacties plaats in de lucht wat aanleiding geeft tot hoge concentraties ozon of smog. Mensen met astmatische klachten of COPD hebben baat bij dagelijkse verwachtingen van de concentraties fijn stof en ozon. Samen met het RIVM en TNO heeft het KNMI een dergelijke luchtkwaliteitverwachting ontwikkeld waarbij de invloed van het weer op de concentratie vervuiling expliciet wordt beschreven. Deze dagelijkse luchtkwaliteitverwachtingen worden op het KNMI geproduceerd en via de RIVM website beschikbaar gesteld aan de Nederlandse bevolking.
Hooikoorts
Hooikoorts is direct te relateren aan bepaalde soorten pollen die in de lucht zweven en waarvoor sommige mensen een allergie reactie ontwikkelen. Bepaalde weersituaties zijn bijzonder gunstig voor de verspreiding van sommige pollensoorten. In nauwe samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum wordt al vele jaren lang door het KNMI weersinformatie verstrekt om een korte termijnindicatie te geven over de weersituatie voor hooikoortspatienten. Zie voor deze hooikoorts-verwachtingen de Pollen Informatiedienst van het LUMC.