Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-7-2021

Het is zomer in Nederland en het weer doet mee, niet alleen vandaag maar ook de komende dagen. Pas laat op zaterdag en zondag neemt de kans op een paar regen- en onweersbuien toe en daar kunnen ook enkele flinke exemplaren tussen zitten.

Met een hogedrukgebied boven onze hoofden heerst er rust in de atmosfeer. Aan de wind zie je het mooi; die is vrijwel afwezig en waait uit allerlei richtingen. Omdat het restje wind in het noordoosten van zee waait, kunnen daar steeds een paar velden met laaghangende wolken binnendringen. In de rest van het land blijft het bij een paar vriendelijke stapelwolken die in de middag ontstaan en de zon nauwelijks verontrusten. Die schijnt op de meeste plaatsen dan ook volop.

Daalde de temperatuur in een deel van het land de afgelopen nacht nog tot net beneden 10 graden, vanmiddag stijgt het kwik in het noorden tot tussen 20 en 23 graden, in het zuiden kan het plaatselijk 26 of misschien wel 27 graden worden. En daarmee is de zomerbeleving compleet. Vanavond en de komende nacht worden opnieuw opklaringen verwacht. In het noorden kan nog steeds wat bewolking van zee binnendrijven. Net als in de voorgaande nachten kan plaatselijk mist ontstaan. Het koelt daarbij op de koudste plaatsen tot ongeveer 10 graden af.

Morgen nog zo’n dag

Morgen lijkt het weer behoorlijk op dat van vandaag. Opnieuw worden in het noorden en noordoosten af en toe wolkenvelden vanaf zee verwacht, in de rest van het land is er veel zon en ontstaan in de middag een paar vriendelijke stapelwolken. Omdat de zwakke tot matige noordelijke wind wat nadrukkelijker in de noordhoek terechtkomt, dringt weer iets koelere lucht vanaf de Noordzee het land binnen. In het noorden worden dan ook geen hogere temperaturen dan 20 graden verwacht, in het zuiden kan het nog plaatselijk 25 graden worden.

Zaterdag warm, later onweer

Na een vrijdag waarop in het weer ook niet veel verandert, zoekt de wind zaterdag de oosthoek op. De temperaturen gaan dan nog wat verder omhoog; op veel plaatsen kan het 27 of 28 graden worden, in het oosten misschien wel 29 of 30 graden. Eerst is er nog veel zon, maar vanuit het zuiden dringt onrustig ogende bewolking het land binnen en die is de voorbode van buien, die in de avond het zuiden van het land bereiken en daarna verder naar het noorden opdringen. Het kunnen flinke exemplaren zijn, met onweer, hagel en veel regen in korte tijd en windvlagen.

Ook volgende week regen- en onweersbuien

Ook zondag is de lucht onstabiel. Na een waarschijnlijk droge ochtend met zonnige perioden ontstaan in de middag nieuwe buien, met kans op onweer, hagel en veel regen. Omdat ze ook wat minder snel lijken te bewegen dan de buien van zaterdag, kan het dan lokaal behoorlijk nat worden. De wind draait naar zuidelijke richtingen en met 23 tot 26 graden is het iets minder warm. Ook de eerste dagen van de nieuwe week houdt het wisselvallige weer aan. Bijna dagelijks ontstaan een paar regen- en onweersbuien, maar laat ook de zon zich zien. De temperatuur verandert weinig.

Bron: weer.nl