Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 22-07-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Er zijn perioden met zon, maar vooral in het noordoosten is meer bewolking aanwezig. Het blijft droog en de temperaturen liggen tussen 20°C op de Wadden tot rond 25°C landinwaarts. De zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., komt overwegend uit een noordelijke richting.

Komende nacht drijven er in het noorden wolkenvelden van zee binnen. Elders zijn er opklaringen en kan een enkele mistbank ontstaan. De noordelijke wind is boven land zwak, 1-2, vlak aan zee matig, 3-4 Bft.. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hogedrukgebied boven het noorden van de Britse Eilanden heeft een uitloper richting Duitsland waardoor de stroming zeer zwak is. Donderdag trekt het hogedrukgebied langzaam iets naar het noorden en neemt de invloed van de uitloper ietwat af. Aan de noordoostzijde van de uitloper trekt een zwak koufront over de Noordzee zuidwaarts. Dit zwakke front is herkenbaar aan de iets lagere dauwpunten die erachter aanwezig. Het front bereikt vanavond het noorden, trekt komende nacht verder naar het zuiden en verlaat morgen late op de dag het zuidoosten. Verder is er een klein hoogtelaag aan de zuidflank van het hoog aanwezig dat boven het zuidwesten van ons land ligt en verder zuidoostwaarts trekt en donderdagavond boven het zuiden van Duitsland aankomt.

Donderdag en vrijdag verkeren we nog onder invloed van een omvangrijk, vlak hoog boven de Britse Eilanden en het Noordzeegebied met een hoogterug boven de Britse Eilanden. Deze trekken langzaam oostwaarts waarna we in het weekeinde onder invloed komen van een sturend lagedrukgebied bij de Britse Eilanden. De stroming wordt dan zuidwestelijk. Dit hoogtelaag trekt dinsdag oostwaarts waarna we te maken krijgen met een (zuid)westelijke zonale stroming.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. In de middag lost de meeste bewolking op en schijnt de zon volop. In de avond komt er in het noorden weer bewolking van zee binnendrijven. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het noordelijk kustgebied tot lokaal 25°C in het zuiden. De noordelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag is de laatste dag dat we te maken hebben met rustig zomerweer. Opnieuw is de zon geregeld te zien, maar er komen ook wat stapelwolken of wolkenvelden voor. Met name in de noordelijke helft van het land kan de zon niet altijd voluit schijnen. In het zuiden heeft de zon de beste papieren en daar wordt het zomers warm met ongeveer 26°C. In het midden van het land is het 23-25°C en in het noorden blijft het kwik steken op 20-22°C. Ondanks de bewolking blijft het zeer waarschijnlijk de hele dag droog. De wind komt uit het noorden tot noordoosten en is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Zaterdag zorgt een matige wind, 3-4 Bft., uit oostelijke richting voor de aanvoer van warme lucht en het wordt op grote schaal zomers met maxima tussen 25°C in het westen tot plaatselijk 27°C in delen van Brabant, Limburg, Twente en de Achterhoek. De dag start vrij zonnig, maar vanuit het zuiden nemen de bewolking en kans op enkele felle regen- en onweersbui toe. Vooral in de middag voelt het dan ook benauwd aan. Tijdens droge perioden bestaat het weerbeeld uit een mix van zon en stapelwolken.

Ook zondag is kans op enkele regen- en onweersbuien. Met 23 tot 25°C op de thermometer is het iets minder warm dan zaterdag, maar door de hoge luchtvochtigheid voelt het nog steeds broeierig aan.

De dagen daarna staat licht wisselvallig zomerweer op het programma. De zon is geregeld te zien, maar dagelijks kunnen ook enkele buien tot ontwikkeling komen. De temperatuur is daarbij heel normaal voor de tijd van het jaar met maxima tussen 22 en 25°C.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig met grote (60-70%) kans op regen of buien. Temperatuur rond normaal, geleidelijk mogelijk iets eronder.

Meteo Delfzijl – Geert Molema