Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Sneeuwval in Midden-Europa

Delfzijl, 12.11.07 - Precies een jaar geleden beleefde we de op één na warmste novembermaand sinds 1901. De wind kwam constant uit een zuidwestelijke richting en zorgde voor de aanvoer van warme lucht uit het zuiden van Europa. Nu, precies een jaar later komt de wind uit het noordwesten. De temperaturen liggen dan ook op een veel langer niveau. De koude lucht is afgezakt tot de Alpenregio, maar ook op de Balkan is het koud met zeker in de berggebieden (volop) sneeuw.

Voor meer sneeuwinfo klik hier: http://www.meteodelfzijl.nl/joomla/index.php?option=com_content&task=section&id=32&Itemid=476.



Bij ons zorgt het relatief warme water van de Noordzee, met voor de kust een temperatuur van zo'n 13 graden, voor enige tempering van de kou. Zo wordt het vandaag op diverse plaatsen een graad of 10. Toch gaat de temperatuur na vandaag omlaag. Dit heeft vooral te maken met het draaien van de wind. Morgen komt een regenstoring naar ons land en daar vooruit draait de wind naar het zuidoosten. Woensdag waait de wind uit het noorden en donderdag ligt de kern van een hogedrukgebied precies boven ons land en staat er vrijwel geen wind. Pas aan het eind van de week zoekt de wind de zuidwesthoek op en lijkt de temperatuur weer iets omhoog te gaan.

De regenstoring die morgen over ons land trekt, kan in de zuidoostelijke helft van het land natte sneeuw opleveren. Dit heeft alles te maken met de naar zuidoost draaiende wind. De aanvoer over de warme Noordzee wordt onderbroken en zo zal het net een paar graadjes kouder zijn. Waarschijnlijk is het koud genoeg om in het Zuid-Limburgse Heuvelland de neerslag als natte sneeuw te laten vallen. Sneeuwballen gooien zit er waarschijnlijk niet in, want de ondergrond is nog te warm en in de loop van de dag lijkt de eventuele natte sneeuw toch over te gaan in regen. Even de grens over, richting de hoogste toppen van de Ardennen, lijkt de neerslag te gaan vallen bij temperaturen rond het vriespunt. Waarschijnlijk komt hier een laagje sneeuw van een paar centimeters tot stand. Aangezien de temperatuur (op de toppen) tot het eind van de week rond het vriespunt blijft schommelen, blijft dit laagje ook eventjes liggen.

Op veel plaatsen in Midden-Europa ligt nu al sneeuw en daar komt nog aardig wat bij. In het Sauerland, iets over de grens bij Arnhem, lag vanmorgen vanaf 400 meter sneeuw. De hoogste top, de Kahler Asten (859 meter)gaf zelfs 20 centimeter door. Op de hoogste bergtop van het Harzgebergte ligt meer dan een halve meter sneeuw en ook in het zuiden van Duitsland, in Tsjechië, Polen en Slowakije is op veel plaatsen sneeuw gevallen. De meeste sneeuw is echter gevallen in het Alpengebied. Sinds zondag is in Tirol 50 tot 100 centimeter “Neuschnee” gevallen en op de grens tussen Oostenrijk en Zwitserland (in de buurt van Galtur) viel zelfs 180 cm verse sneeuw.

In Midden-Europa blijft de wind voorlopig uit het noordwesten waaien. Daardoor botst koude en vochtige lucht tegen de noordkant van het Alpenmassief waardoor er flinke hoeveelheden sneeuw gaan vallen. Tot en met dinsdag krijgt vooral Oostenrijk met sneeuw te maken, woensdag en donderdag valt er vooral in de Franse en Zwitserse Alpen een flinke hoeveelheid sneeuw. Tegen het eind van de week draait de wind naar het noordoosten, nog altijd een koude hoek, maar de luchtmassa lijkt wat minder vocht te bevatten. De zon breekt weer wat vaker door, maar boven het verse sneeuwdek kan het ’s nachts bij opklaringen dan wel streng gaan vriezen. Bij ons lijkt de nacht naar donderdag koud te gaan verlopen met in het binnenland op een beschutte plek mogelijk matige vorst (-5 graden).

Of november meer winterweer (ook in ons land) gaat opleveren kunt u constant volgen, bijvoorbeeld met de 7-daagse verwachtingen op deze website.

Bron: Meteo Consult, ECMWF