Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 26-09-2023

Bijna heel het Verenigd Koninkrijk kan zich woensdag en donderdag opmaken voor onstuimig herfstweer. Het nationale weerinstituut Met Office (het Britse KNMI) heeft code geel afgegeven voor Ierland, Schotland, Wales en een groot deel van Engeland. Boosdoener is storm Agnes, die op woensdag in het zuidwesten van Ierland aan land wordt verwacht. Maar gaan we dat ook in Nederland merken?

Volgens de huidige berekeningen komt storm Agnes woensdagmiddag in Ierland aan land. In met name de westelijke kustgebieden waait dan enige tijd windkracht 9 en in het zuiden van Ierland zou het even zwaar kunnen stormen met een windkracht 10. In de nacht naar donderdag ligt de storm alweer boven Schotland, maar ook in Wales en het noorden van Engeland kan het hard waaien. Ook donderdag blijft het onstuimig in vooral het noordelijke deel van het Verenigd Koninkrijk, vrijdag wordt het rustiger. In het binnenland worden zware windstoten van 75 tot 100 km/u verwacht. Aan de kust kan het harder waaien met mogelijk zeer zware windstoten tot 130 km/u.

Overstromingen

Naast dat het flink gaat waaien, kan vooral in Ierland en Schotland ook flink wat regen vallen. Op grote schaal valt 30 tot 50 millimeter in de regenmeters, lokaal 60 mm. Omdat het de laatste tijd al veel heeft geregend en het buiten nog niet genoeg heeft kunnen opdrogen, bestaat de kans dat wegen, geulen en waterafvoeren kunnen overstromen. In de glooiende gebieden gebeurt dat het snelst.

En Nederland?

Komende dagen merken wij nog weinig van de stormdepressie. Met een zuidelijke wind wordt aan de voorzijde van de storm warme lucht naar Nederland geblazen. Wel trekken wolkenvelden afkomstig van het lagedrukgebied over ons land, maar er valt geen regen en de zon is vaak te zien. Vandaag wordt het al 21 tot 24 graden en morgen in het zuiden zelfs ruim 25 graden! Een beetje nazomer dus dankzij Agnes.

Omdat de storm donderdag via Schotland naar het noordoosten wegtrekt richting Noorwegen gaat het in ons land niet stormen, maar we merken dan wel de invloed van de depressie. De wind trekt donderdag flink aan naar een windkracht 4 in het binnenland en windkracht 6 tot mogelijk eventjes 7 in het Waddengebied. Na een zonnige start neemt de bewolking toe. De buien volgen pas in de avond en nacht naar vrijdag en ook vrijdag is de paraplu nodig. Met 19 tot 22 graden is het deze dagen ook wat minder warm.

Agnes eerste naam in de lijst

Agnes, een Ierse naam, is de eerste storm van het stormseizoen, dat 1 september is begonnen. Daarna volgt storm Babet, ingebracht door Nederland. In totaal staan zeven namen op de lijst met Nederlandse inbreng. Andere namen zijn Elin, Henk, Olga en Walid. De twee bekendste zijn toch wel Gerrit en Piet, vernoemd naar Gerrit Hiemstra en Piet Paulusma.

Met de stormnamen wil het KNMI het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten. Door herkenbaarheid hopen ze zoveel mogelijk mensen te bereiken met waarschuwingen voordat het weer toeslaat. Samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) is de namenlijst voor het seizoen 2023-2024 samengesteld.

Bronnen: KNMI/Met Office/Weer.nl