Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 31-05-2023

De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.
Europese rampbestrijders staat ‘een drukke, heel drukke zomer’ te wachten, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Janez Lenarcic. ‘Het jaar is al veel droger begonnen dan gemiddeld.’ Daardoor staat bijvoorbeeld Spanje er al beroerd voor nog voordat de zomer is begonnen. Door klimaatverandering ‘start het brandenseizoen veel eerder in het jaar en duurt het veel langer’, aldus Lenarcic.

Zuid-Europese landen

De EU kan straks in totaal niet 13, maar 28 blustoestellen inzetten om natuurbranden te bestrijden. De ministers voor rampenbestrijding van de EU-landen hebben dinsdag in Brussel afgesproken waar de tien grote blusvliegtuigen, veertien kleinere toestellen en vier blushelikopters worden gestationeerd. Ze gaan vooral naar Zuid-Europese landen, maar komen ook in Duitsland, Zweden en Tsjechië.

In Frankrijk, Portugal en Griekenland worden ook meer dan vierhonderd brandweerlieden geposteerd. Zij staan dan vast klaar om in actie te komen, zei Lenarcic in het Europese centrum voor de coördinatie van noodgevallenbestrijding, een zenuwcentrum vol beeldschermen waar alle natuur- en andere rampen in de EU op de voet worden gevolgd. ‘Bij een bosbrand telt elke seconde. Hoe meer tijd het kost hoe moeilijker het is om het vuur te doven.’ De brandweerlieden komen uit een tiental andere EU-lidstaten.

tweet

Grote brand in Schotland

Ondertussen woedt in Schotland al een grote natuurbrand, die op satellietfoto’s van het gebied duidelijk te zien is. De brand is in de buurt van de plaats Cannich in de Schotse hooglanden en heeft al een gebied ter grootte van 3000 hectare in de as gelegd. De rookpluim komt op Loch Ness af. Als de brand niet snel onder controle wordt gebracht, heeft hij de potentie om tot de grootste Schotse natuurbrand ooit uit te groeien.

In het westen van Spanje zijn onlangs zevenhonderd mensen geëvacueerd vanwege een grote bosbrand die moeilijk onder controle te krijgen was. Volgens het Spaanse ministerie voor Binnenlandse Zaken is meer dan 2500 hectare verbrand. Het blussen verliep moeizaam door de harde wind.

Schoolkamp

De brand ontstond bij het dorp Pinofranqueado in het westen van Spanje. Drie dorpen in de buurt werden preventief geëvacueerd. Ook een schoolkamp in het bos moest opbreken, meldde de Spaanse krant El País. Volgens de landbouwminister van de regio was sprake van brandstichting.

In maart al was de eerste grote bosbrand van het jaar in Spanje. Toen brandde naar schatting 4000 hectare af en werden zo'n 1750 mensen geëvacueerd. Het Zuid-Europese land kampt met een uitzonderlijk droog jaar. Afgelopen aprilmaand was de warmste en droogste sinds het begin van de metingen in 1961.

Frankrijk

De eerste grote bosbrand van het seizoen in Frankrijk heeft circa 930 hectare in de as gelegd, bij de plaats Cerbère bij de Middellandse Zee en de Spaanse grens. De bosbrand is met meer dan vijfhonderd brandbestrijders en zes blusvliegtuigen bedwongen. Uit voorzorg werden zo'n driehonderd mensen geëvacueerd. De brand brak uit tussen de gemeenten Cerbère en Banyuls-sur-Mer in een door droogte getroffen gebied. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft het gebied na het blussen van de brand bezocht.

ANP / Weer.nl