Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 24-03-2023

In het noorden van Finland daalde de temperatuur vanochtend vroeg op het vliegveld in de plaats Kittilä tot -37,5 graden, de laagste temperatuur van heel de winter van dit jaar. Nog nooit eerder is die laagste wintertemperatuur zo laat in het seizoen gevallen. Het vorige record was 13 maart 2013, toen het in Taivalkoski kirkonkylä -38,2 graden werd, destijds de laagste temperatuur voor de winter van 2012/2013.
Het gaat hier dus niet om de laagste temperatuur ooit in deze tijd van het jaar gemeten, maar om die keren waarop de gemeten lage temperatuur ook meteen de laagste van de hele winter was. Het kon zo koud worden doordat de wind in de regio, waar de lage temperaturen werden gemeten, helemaal was weggevallen. Verder bevond zich er een hoeveelheid zeer koude lucht en ligt er in het gebied een dikke laag sneeuw. Alle ingrediënten om tot een extreem lage temperatuur te komen, waren dus aanwezig.

Scandinavië nog steeds winter

Terwijl bij ons de lente zich al geregeld laat zien, is het in grote delen van Scandinavië nog steeds winterweer. Op het zuiden van Zweden na ligt overal nog sneeuw. Verder vriest het bijna overal ’s nachts, overdag komt het kwik wel op steeds meer plaatsen boven het vriespunt, door de steeds krachtiger wordende zon.

Het in vergelijking met andere jaren in het recente verleden relatief lang aanhouden van de winter in Scandinavië is deels terug te voeren op de twee SSW’s die er halverwege februari en begin maart zijn geweest. De poolwervel stortte toen in en vooral in de Atlantische sector is veel koude lucht vanuit het poolgebied naar het zuiden gestroomd. Die ligt er nog steeds, ook boven Scandinavië. Daarom is het er ook nog steeds koud.

Wij krijgen de regen en de buien

Verder naar het zuiden is het wel opgewarmd. Het is die warme lucht die ook af en toe tot Nederland doordringt. Wat voor ons nog belangrijker is, zijn de storingen die in de overgangszone tussen de koude lucht ten noorden van ons en de warmere ten zuiden van ons steeds weer ontstaan, en elke keer met regen en buien overtrekken. Die hebben ervoor gezorgd dat maart inmiddels al tot een erg natte maand is uitgegroeid. En zo heeft kou in het hoge noorden dus indirect ook invloed op het weer bij ons.

We zijn er nog niet vanaf. De koude lucht in hoge noorden stroomt de komende dagen naar het zuiden, overspoelt geheel Scandinavië en komt in de loop van zondag ook weer in onze omgeving terecht. Vooral maandag en dinsdag lijken twee gure dagen te worden, met maandag mogelijk ook een paar winterse buien. Terwijl de temperaturen in de nacht dichtbij het vriespunt uit kunnen komen, wordt het overdag een graad of 8.

Het blijft in Finland nog even koud

Vanaf woensdag worden de bakens verzet en kan een nieuwe golf zachte lucht ons land binnendringen. De temperaturen gaan dan weer omhoog, maar na enkele wat drogere dagen op dinsdag en woensdag wordt het ook een stuk wisselvalliger. Ondertussen handhaaft de kou zich in het noorden van Finland. Mocht het daar de komende dagen helder zijn met een wegvallende wind, dan kan het er opnieuw bijzonder koud worden. Pas vanaf halverwege volgende week neemt de wind er duidelijk toe en wordt het minder koud.

Bron: weer.nl