Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 24-03-2023

Daar waar het afgelopen nacht op diverse plaatsen nog met bakken uit de lucht kwam, begint de dag vandaag overal weer droog. De actieve buienlijn ligt inmiddels boven Duitsland en aan de achterzijde van dat front wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Een mooie start dus, maar ten zuidwesten van Nederland, boven het Kanaal, liggen alweer enkele buien klaar.
Als de zon in de vroege ochtend al schijnt en de temperaturen zoals de afgelopen tijd relatief hoog zijn, is het heel verleidelijk om je daar ook meteen op te kleden. Soms wordt zelfs de jas al thuisgelaten. Maar dat is ook vandaag weer niet heel handig, want hoe fraai de dag ook van start gaat, er liggen wederom enkele buien op de loer, waarbij het ook kan onweren.

Buien vanuit het zuidwesten

Met een zuidwestelijke stroming worden momenteel dagelijks regenzones of buiengebieden bij ons aangevoerd en vandaag is dat niet anders. Een lijn met buien ligt klaar boven het Kanaal, tussen Frankrijk en Engeland, en trekt in de loop van de ochtend via het westen van België ook ons land in. De meeste buien lijken over de zuidoostelijke helft van het land te trekken, maar ook in het noorden en westen kan een enkele bui tot ontwikkeling komen.

Kans op onweer

Vooral vanmiddag worden de buien iets actiever. Het kan dan soms even flink doorregenen en ook hagel en/of een klap onweer is dan niet uitgesloten. De wind is vooral bij die buien behoorlijk vlagerig, en vooral aan de kust kan de wind soms eventjes hard worden, 7 Bft.

Geleidelijk minder zacht

De middagtemperaturen blijven relatief hoog uitkomen voor de tijd van het jaar, met van noord naar zuid 11 tot 15 graden, maar in het weekend gaat het kwik tijdelijk iets omlaag. Morgen – zaterdag – wordt het met een stevige zuidwestenwind nog 10 tot 13 graden en zondag draait de wind naar het frissere noordoosten en komen we gemiddeld nog maar op een graad of 9 uit.

Wisselvallig weekend

Morgen vallen er verspreid over het land weer een paar buien, mogelijk met een klap onweer, en tussendoor laat de zon zich af en toe zien. Zondag valt vooral in de ochtend regen in de zuidelijke helft van het land, het noorden houdt het zo goed als droog. Zondagmiddag trekt de regen het land uit en daarna klapt de wind om naar het noorden tot noordoosten.

Winterse buien

Vanaf dat moment stroomt de frissere lucht onze omgeving in en komen vanaf de noordelijke Noordzee winterse buien onze kant op. Deze trekken vooral in de nacht naar maandag en maandag overdag over het land, met plaatselijk hagel of (natte) sneeuw. Maandag zakt het kwik nog een graadje verder terug tot gemiddeld 8 graden en daarbij een gure noordwester.

Wind terug naar het zuidwesten

Vanaf dinsdag draait de wind terug naar het zuidwesten en gaan de temperaturen heel geleidelijk weer iets omhoog. Wel blijft het daarbij de rest van de volgende week wisselvallig. Houd de paraplu voorlopig dus nog maar bij de hand!

Bron: weer.nl