Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 28-02-2023

De natuur begint ondertussen al aan het voorjaar. Vogels zijn al volop bezig met de nieuwe generatie. Sinds dit weekend kun je weer meekijken op de camera’s van de Vogelbescherming.
Morgen start de meteorologische lente, maar van lente-achtig weer is voorlopig weinig sprake. De zon schijnt de komende dagen nog wel vrij uitbundig, maar daarna lijkt zich opnieuw een periode met winters weer in de kaarten te wringen. Zo is er komende week weer dikke kans op kou en sneeuw. Voor wie daar helemaal geen zin meer in heeft, is er een manier om al wat meer lentegevoel te krijgen. De camera’s van Beleef de Lente staan weer aan.

Nestkijken

Mocht je ze nog niet kennen: al vijftien jaar lang verzorgt Vogelbescherming Nederland livestreams vanuit nestkasten. Onder de noemer ‘Beleef de Lente’ kun je zo online van begin tot eind meekijken naar de geboorte van een nieuwe vogelgeneratie. Het is al jaren een groot succes: ruim een miljoen mensen keken vorig seizoen naar de ‘nestcams’. Een groot deel daarvan keek zelfs dagelijks.

Drukte van belang

Sinds afgelopen zondag zijn verschillende camera's weer voor het eerst in de lucht. Er is meteen al van alles te zien. De steenuil is al in de nestkast gesignaleerd, de ooievaars staan te klepperen op hun nest, de slechtvalken hebben hun plekje bovenop het Rijksmuseum betrokken, en de Friese zeearenden zijn druk bezig hun nest te perfectioneren. Op de camera’s in de vijvers is het ook een drukte van belang met veel verschillende vogelsoorten.

Hoogtepunten

Het bosuilvrouwtje is al aan het broeden; deze uilensoort is er meestal wat vroeger bij. Het mannetje komt haar gelukkig af en toe een muis brengen, die in z’n geheel naar binnen wordt geschrokt; dat was gisteravond te zien. Mocht je nou op dat moment net niet voor de livestream hebben gezeten, dan is het ook nog terug te kijken. De Vogelbescherming zet namelijk ook voortdurend video’s online met de hoogtepunten van de gebeurtenissen in de nestkasten. Zo kun je ook de ‘wilde nacht’ die de kerkuilen onlangs hadden, nog terugkijken.

Er wordt ook regelmatig uitleg gegeven door vogelexperts over wat er allemaal gebeurt. Je kunt hen ook vragen stellen. Binnenkort komen er nog veel meer streams bij, wanneer weer andere vogels beginnen te broeden. Dan kun je bijvoorbeeld de pimpelmees en de merel volgen, maar ook de visarend en de scholekster.

Natuur de vrije loop

Mits al die vogels een beetje meewerken, natuurlijk; de Vogelbescherming plaatst namelijk geen vogels in een bepaalde nestkast of op een bepaald nest; de vogels zoeken zelf hun plekje. Op basis van kennis en ervaring van een heleboel lokale vrijwilligers, weten ze welke plekken een grote kans hebben op ‘bewoning’. Ruim voor die tijd worden de camera’s geïnstalleerd, en dat gebeurt bovendien alleen bij vogelsoorten die daar niet door gestoord worden. Er wordt ook niet door de Vogelbescherming ingegrepen, als het bijvoorbeeld niet goed gaat met een vogel. Wat je ziet is de natuur die zijn gang gaat.

Dat maakt het ook zo bijzonder. En wij zijn niet de enige die er enthousiast over zijn: op elke webcam die je vanochtend aanklikt, zie je honderden kijkers tegelijk. Het lijkt erop dat we allemaal wel zin hebben om de lente te beleven. En de zomer kunnen we ook meepakken, want de camera’s blijven tot ver in de zomer in de lucht.

Bekijk hier alle nestcams van bosuil tot ooievaar.

Bron: weer.nl