Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 18-02-2023

Als we het over het Italiaanse eiland Sicilië hebben, denken veel van ons meteen aan de Etna vulkaan en vooral ook aan zonnig en warm weer. Op het grootste deel van het eiland is het ook in deze tijd van het jaar vaak prima (vakantie)weer, maar het kan er regionaal ook echt wel koud worden. Vooral op de Etna vulkaan was het begin van de week weer erg koud en toen viel er daar ook een flink pak sneeuw. Op sommige plekken tot wel een meter.
Sneeuw op de Etna vulkaan is niet heel bijzonder. Er zijn zelfs twee kleine skigebieden op de vulkaan te vinden, maar zo’n dikke laag sneeuw als er nu ligt, is wel vrij uniek. Om sommige (ook lagergelegen) plekken rondom de vulkaan ligt de sneeuw tot ruim een meter hoog.
 
Foto gemaakt door Webcam - Etna vulkaan - Sicilie - De Etna is een van de actiefste vulkanen van Europa.

Heel veel neerslag

Vorige week trok al een actief lagedrukgebied, met trekjes van een medicane, over Sicilië met toen al veel regen en in de hogere delen veel sneeuw. De meeste neerslag viel toen in het zuidoosten van het eiland, met daar lokaal ruim 400 millimeter regen in 36 uur tijd. Ook op de Etna viel er toen al flink wat neerslag, vooral in de vorm van sneeuw.

In de winter is het eiland gevoelig voor zware buien. Wanneer een koude (boven)lucht uitstroomt over de relatief warme Middellandse Zee, stijgt vochtige lucht op. Deze vochtige lucht komt in die koudere atmosfeer terecht. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht, waardoor het vocht in de lucht condenseert. Zo kunnen grote buienwolken ontstaan. Bij de Etna specifiek kunnen de neerslagsommen dan extra hoog uitpakken doordat deze buien tegen de berg aan gestuwd worden.

Metershoge sneeuwduinen

Eerder deze week trok er opnieuw een actief lagedrukgebied over het eiland en is er opnieuw regen en in de hoger gelegen gebieden sneeuw gevallen. Ook waaide het er stevig, waardoor er in de berggebieden hoge sneeuwduinen ontstonden. Sneeuwschuivers moesten op enkele plekken door de meterhoge sneeuwlaag ploegen om de wegen weer vrij te maken. En dat zag er spectaculair uit, met aan weerszijden van de weg een muur van sneeuw.

Eén van de actiefste vulkanen van Europa

De Etna vulkaan is na de Stromboli de actiefste vulkaan van Europa en één van de actiefste van de wereld. De vulkaan bestaat uit twee typen. Tot ongeveer 2700 meter hoogte is de Etna een schildvulkaan, met redelijk vloeibaar magma, waardoor de hellingen er niet zo steil zijn. En het deel daarboven is een stratovulkaan, met veel dikkere magma. Het dikkere magma vloeit veel minder goed uit, waardoor de hellingen bij een stratovulkaan veel steiler zijn dan bij een schildvulkaan. Het hoogste punt van de Etna ligt op ongeveer 3300 meter. En vooral op deze bergtop zijn dan ook de skigebieden te vinden, met op dit moment dus veel sneeuw.

Ook voor de zonliefhebbers

Inmiddels ligt er nu een hogedrukgebied boven het eiland, waardoor het een stuk rustiger is, met flink wat zon en weinig wind. Perfect wintersportweer dus. De temperaturen liggen op en rondom de vulkaan rond een graad of 5. Maar ook voor de vakantiegangers die gaan voor zon en warmte is het goed toeven op Sicilië. In de omgeving van Palermo is het ook stralend weer met daar een graad of 17, en in het oostelijk gelegen Catania is het al bijna 20 graden.

Bron: weer.nl