Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 13-02-2023

Hoewel de kern van de oud-cycloon Gabrielle nog ten noorden van Nieuw-Zeeland ligt, gaat het op het noordelijke eiland nu al flink tekeer. Voor de kern uit, dus aan de zuidkant, zit het meest actieve deel voor wat betreft wind en regen, en dat resulteert momenteel op veel plaatsen in overstromingen, omvallende bomen en aan de kust erg hoge golven.
Begin vorige week ontwikkelde zich ten zuiden van de Salomonseilanden, een eilandengroep in de Grote Oceaan, een lagedrukgebied en dit groeide vervolgens snel uit tot een cycloon. Deze cycloon kreeg de naam Gabrielle en trok met gemiddelde windsnelheden van eerst 100 kilometer per uur (categorie 1) richting de Australische noordoostkust, nabij Cairns. Net voor de kust boog de cycloon af naar het zuidoosten, ofwel richting Nieuw Zeeland.

Categorie 3 cycloon

Boven het warme zeewater van de Koraalzee, ten oosten van Australië, activeerde Gabrielle verder en uiteindelijk werd ze een cycloon in de 3e categorie op de schaal van Saffir Simpson, met gemiddelde windsnelheden tot 165 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten.

Zware regenval en veel wind

Ruim voor het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland zwakte de cycloon gelukkig weer iets af en werd niet lang daarna weer een regulier, maar nog steeds erg actief lagedrukgebied; een extratropische cycloon. De ex-cycloon bleef op haar koers richting het Noordereiland echter gepaard gaan met zeer zware regenval en een nog steeds stevig windveld.

Overstromingen

Nog geen maand na de vorige zware overstromingen in Nieuw-Zeeland, is nu in 8 regio’s op het Noordereiland weer de noodtoestand uitgeroepen. Op grote schaal zijn er maatregelen genomen, wegens de gevaarlijke combinatie van harde wind en zware regen. Tienduizenden huishoudens zitten er nu zonder stroom en veel binnenlandse vluchten zijn geannuleerd.

Verder naar het zuiden

De kern van het lagedrukgebied, het oude oog van ex-cycloon Gabrielle, ligt later vandaag voor de kust van Auckland, de grootste stad van het land. Daarna schuift het lagedrukgebied verder zuidwaarts, maar neemt dan steeds verder in kracht af. Op het Zuidereiland lijkt dan ook vooral het noordelijke deel wat last van de storm te krijgen. Daar geldt momenteel code oranje en deels geel, wegens veel wind en regen.

Tweede keer dit jaar

Eind januari was het ook al een keer goed raak in Nieuw-Zeeland. Door extreme regenval kwam het er tot grootschalige overstromingen en er vielen ook enkele doden. Binnen één dag viel toen meer regen dan er daar normaal in een hele zomerperiode valt. Het werd de natste dag ooit in Nieuw-Zeeland.

Bron: Weer.nl