Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 13-02-2023

Een hogedrukgebied ligt tot en met woensdag boven onze omgeving en dat resulteert in een aantal rustige dagen, met flink wat zon en vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Donderdag trekt het hogedrukgebied verder naar het oosten en dan wordt de weg bij ons weer vrijgemaakt voor lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan. Het weer slaat om, met meer bewolking en wind, af en toe regen, maar kouder wordt het voorlopig niet.
Vanochtend hangt er bewolking boven het land, alleen in het zuiden is het opgeklaard. In die opklaringen is echter mist ontstaan, lokaal ook dichte mist waarbij het zicht soms flink terug loopt tot onder 100 meter. Ook ligt de temperatuur daar lokaal iets onder nul, waardoor er op enkele plekken gladheid voorkomt. In de loop van de ochtend trekt de mist langzaam weg en de bewolking schuift steeds verder naar het noorden. De zon krijgt dan vanuit het zuiden flink de ruimte, alleen in het noorden duurt dat mogelijk nog tot in de late middag. Daar ligt de temperatuur vanmiddag dan ook rond een graad of 7, in de rest van het land wordt het 10 tot 13 graden. Er staat maar weinig wind, zwak vanuit het oosten tot zuidoosten, alleen op het IJsselmeer soms net matig, 1 tot 3 Beaufort.

Rond het vriespunt

Het heldere, rustige weer houdt ook vanavond en vannacht aan, waardoor de temperatuur snel richting het vriespunt daalt. Op veel plaatsen ontstaat er dan mist, regionaal ook dichte mist. Uiteindelijk wordt het op de koudste plekken in het binnenland -1 graden, met lokaal kans op gladheid, en aan de kust blijft het kwik 2 tot 3 graden boven nul.

Valentijnsdag

Morgen is het Valentijnsdag, de dag van de (anonieme) liefde, en de verstuurde postkaarten kunnen droog bij alle gelukkigen bezorgd worden. Met de kern van het hogedrukgebied pal boven ons land, staat er bijna geen wind en er is flink wat ruimte voor de zon. In de ochtend is het nog wel fris en (regionaal) mistig, maar de grijzigheid lijkt snel te verdwijnen, waarna de zon volop de ruimte krijgt en het opwarmt naar 10 tot 13 graden. Het noorden van het land is wederom als laatste aan de beurt voor wat betreft de zon en daar is het wat frisser.

Omslag

Woensdag is een vergelijkbare dag als morgen, met ook dan eerst mist, vervolgens veel zon en middagtemperaturen in de dubbele cijfers, tot lokaal 13 graden. Vanaf donderdag slaat het weer om. Het hogedrukgebied beweegt dan naar het oosten van Europa, waardoor lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan weer meer invloed op ons weerbeeld krijgen.

Voorlopig niet kouder

De wind draai naar het zuidwesten en trekt soms flink aan, en bewolking krijgt de overhand. Ook gaat er af en toe regen vallen, maar de temperaturen blijven relatief hoog voor de tijd van het jaar, met ook dan nog steeds 10 tot 13 graden. Halverwege februari ligt het langjarig gemiddelde, ofwel de norm, op 6,5 graden.

Landinwaarts eerst nog wel lichte vorst

De minimumtemperatuur ligt in deze tijd van het jaar op gemiddeld 0,8 graden en daar wijken we de komende nachten steeds niet veel vanaf. Landinwaarts kan het kwik net tot onder het vriespunt zakken, aan de kust blijven we over het algemeen boven nul uitkomen. Met het arriveren van de bewolking in de nacht naar donderdag komen de nachtelijke temperaturen vervolgens ook een stuk hoger uit. Uiteindelijk wordt het ook ’s nachts niet kouder dan een graad of 7.

Langere termijn mogelijk weer kouder?

Op de langere termijn zijn er volgens het Europese weermodel ECMWF signalen dat het op nadering van een volgend hogedrukgebied in onze omgeving weer iets kouder kan gaan worden, maar dat is nog wel onzeker, want lang niet alle weermodellen gaan daar even enthousiast in mee. Wij houden je hier uiteraard op de hoogte!

Bron: weer.nl