Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 08-02-2023

Lekker zonnetje he? Beginnen jouw handen al te jeuken om in de tuin aan de slag te gaan? Niet alle bomen en struiken zullen je dat nu al in dank afnemen.

De zon schijnt, het wordt elke dag lichter, de krokussen zijn al weer overal opgedoken. Het is nog vroeg, maar de lentekriebels beginnen op een dag als vandaag weer flink te borrelen. Afgelopen weekend zag ik een eerste buurvrouw al met een snoeischaar in de weer. We hebben er weer zin in. Alles begint zo langzamerhand het voorjaar aan te kondigen. Maar de kalender is nog niet zo ver.

Allereerst: het is natuurlijk nog ‘gewoon’ winter. De meteorologische winter duurt nog deze hele maand, de astronomische winter tot 20 maart. We hebben de (gemiddeld) koudste maand van het jaar nog maar net achter de rug, en februari is in Nederland een maand die nogal eens wat winterse uitschieters kent. Nachtvorst komt in ons land tot ver in mei regelmatig voor. Vrijwel alle bomen zijn nog kaal en de natuur begint pas net weer een klein beetje op gang te komen. Dat betekent overigens niet dat je alles nog met rust moet laten – wel dat je even goed op moet letten wat je doet.

Vorst

Het typische aan voorjaarsweer is dat de verschillen tussen dag en nacht heel groot kunnen zijn. Soms zit je ’s middags nog zonder jas op je balkon, de nacht is nog relatief lang en dan kan de temperatuur als een baksteen dalen. Vorst zal nog maanden iets heel gebruikelijks zijn. Aan de grond – waar je planten staan – is het vaak nog een paar graden kouder dan de temperatuur op normale meethoogte.

Je tuin kan last hebben van deze uitersten. De nachten lijken op winter, maar overdag is het lenteseizoen al voelbaar. De meeste planten reageren op de hoeveelheid licht die ze krijgen. Zo ‘weten’ ze dat het tijd is om weer wat te gaan doen. Nu de dagen in hoog tempo langer worden, zullen dus veel planten het al op hun heupen krijgen. Net als wij.

Bescherming eraf

Als die eerste groeifase aanbreekt, kan vorst extra hard aankomen. In de winter beschermen planten zichzelf door in de ruststand te gaan en hun kwetsbare onderdelen te verbergen. Daarmee kunnen ze de kou prima aan, zeker nu de meeste winters helemaal niet meer zo koud zijn; een paar graadjes vorst is voor de meeste planten geen probleem. Maar zodra planten weer in actie komen en die bescherming er langzaam wat af gaat, kan een vers jong blaadje, bloemetje of takje ineens toch nog in een ijskoude winternacht terechtkomen. Ai.

Ook te vroeg snoeien kan voor een heleboel plantensoorten funest zijn. Als je nu een tak afknipt, leg je in een keer het binnenste van de plant bloot. Als het dan gaat vriezen, bestaat de kans dat de plant ‘invriest’. Sommige planten kunnen daar weer van herstellen, maar veel kunnen er niet tegen. De populaire vlinderstruik bijvoorbeeld. Daar kan je op z’n vroegst vanaf half maart mee beginnen, onder voorwaarde dat de ergste kou uit de lucht is. Veel nachtvorst, daar kan hij niet tegen. En zo zijn er nog veel meer soorten die je nog even met rust moet laten.

Ken je planten

Gelukkig is er in de tuin altijd wel iets te doen. Sterker nog: voor sommige soorten is het juist nu het moment om ze voor te bereiden voor het nieuwe jaar. Fruitbomen zijn daar een goed voorbeeld van. Die moet je volgens tuinexperts juist tegen het eind van de rustperiode terugsnoeien. Voor een appel- of perenboom is dit het moment. Maar ook hier geldt; de ene fruitboom is de andere niet. Voor pruimen en kersen geldt weer een andere gebruiksaanwijzing. De truc is dus vooral om je eigen tuin of balkon goed te kennen, en je te verdiepen in wat welke boom of plant nodig heeft.

Hoe uitnodigend het weer ook is - bijvoorbeeld wanneer het volgende week 12 graden is en de zon schijnt - als het nog regelmatig vriest, moet je nog niet te hard van stapel lopen. En zelfs voor vaste of ‘winterharde’ planten geldt: staar je niet blind op de kalender. De ene februari is de andere niet. De ene keer wordt het bijna 20 graden, maar soms vriest het dat het kraakt. Hou dus vooral ook de weersverwachting in de gaten. Je tuin zal je dankbaar zijn.

Bron: weer.nl