Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 04-02-2023

Delen van Canada en de Verenigde Staten hebben dit weekend te maken met extreem winterweer. In de VS kwam het tot de laagste gevoelstemperatuur ooit: op de top van Mount Washington, in het noordoosten van de VS, daalde de gevoelstemperatuur zowel rond 9 uur gisteravond als 4 uur lokale tijd vandaag naar -108,4 Fahrenheit (-78 °C). Ook op andere plekken liggen de (gevoels)temperaturen zeer laag. Naast kou veroorzaakt ook ijzel problemen.
Het extreem koude weer is het gevolg van een uitbraak van Arctische lucht. Tussen een sterk en snel ontwikkelend lagedrukgebied in het oosten van Canada en een hogedrukgebied verder naar het westen zakte een bel met enorm koude lucht van Noord-Canada richting het (zuid)oosten van het land en het noordoosten van de VS. De minimumtemperaturen lagen vandaag in een groot deel van Canada en het noorden en noordoosten van de VS ruim onder de -20 graden. In Canada werden lokaal zelfs temperaturen rond de -40 gemeten. De temperatuur ligt op veel plekken zo’n 15-20 graden onder de klimatologische norm.

Recordlage gevoelstemperatuur: -78 °C

Wat de kou nog uitzonderlijker maakte, is de grote hoeveelheid wind waarmee die kou gepaard ging. In Noord-Canada werd lokaal gewaarschuwd voor gevoelstemperaturen tussen de -55 en -60 graden Celsius, maar ook in een dichtbevolkte plek als Montreal stonden weerwaarschuwingen uit voor een gevoelstemperatuur tussen de -38 en -50 graden Celsius. In Boston (VS) werd de laagste gevoelstemperatuur sinds het begin van de metingen in 1944 genoteerd. De lage temperaturen in combinatie met de wind zorgde voor een gevoelstemperatuur van -39 Fahrenheit, wat ongeveer dezelfde temperatuur in graden Celsius oplevert.

Foto gemaakt door Climate Reanalyzer (climatereanalyser.org)
De temperaturen liggen op grote schaal 10 tot lokaal zelfs meer dan 20 graden onder de klimatologische normaal.
Foto gemaakt door Climate Reanalyzer (climatereanalyzer.org)
Op grote schaal in het noorden en oosten van Canada en het noordoosten van de VS minima rond of zelfs onder de 30 graden. Let op: de huidige kaart laat de gemiddelde dagtemperatuur zien, niet de minimumtemperatuur.

De meest extreme gevoelstemperatuur werd deze ochtend gemeten op Mount Washington, die met een hoogte van 1920 meter de hoogste berg in het noordoosten van de VS is. Om 4 uur lokale tijd lag de temperatuur daar op -46,9 Fahrenheit (-43,8 graden Celcius). De gevoelstemperatuur lag daarbij nog een stuk lager met -108,4 Fahrenheit (-78 °C), de laagste gevoelstemperatuur ooit gemeten! De lage extreem lage gevoelstemperatuur was voor een groot deel te wijten aan de extreme windsnelheden. De gemiddelde windsnelheden lagen er vandaag tussen 125–161 km/uur en het kwam zelfs tot een maximale windstoot van 204 (!) km/uur.

Extreem weer Mount Washington

Extreme ijzel en ijsregen

Niet alleen lage (gevoel)stemperaturen veroorzaken problemen. De afgelopen dagen, toen de koudeuitbraak tot aan het zuiden van de VS reikte, kwam het in centrale en zuidelijke delen van de VS tot grootschalige ijzel. De ijzel en ijsregen waren zo extreem dat takken van bomen bezweken onder het gewicht van het ijs. Ook begaven elektriciteitsmasten het onder het gewicht van het ijs, waardoor meerdere gebieden tijdelijk zonder stroom kwamen te zitten.

Vandaag kwam het in Alberta (Canada) tot ijzel. De ijzel werd veroorzaakt doordat op enige hoogte alweer zachtere lucht binnendrong, met temperaturen boven het vriespunt, terwijl het aan de grond nog ruimschoots onder nul was.

Kou verdwijnt snel

De extremiteit van de huidige weersomstandigheden zit hem vooral in de intensiteit van de kou, niet in de duur van ervan. Na het weekend draait de stroming namelijk van noordwest naar zuidoost. In een stad als Montreal gaat de temperatuur daardoor van een minimum van -29 graden Celsius vandaag naar +5 graden op maandag.

Bron: weer.nl