Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 03-02-2023

Nog even is het grijs in Nederland. Vanaf zondag slaat het weer om, krijgt de zon veel meer ruimte en worden de nachten een stuk kouder. Overdag gaat het kwik slechts een klein beetje omlaag, dus kunnen we van een flinke weersverbetering spreken.
Vandaag schommelen de temperaturen op veel plaatsen nog rond 10 of 11 graden. We bevinden ons onder de overgangszone tussen koelere lucht in het noorden en de zachtere boven onze omgeving. Bewolking heeft daardoor de overhand en verspreid over het land kan wat lichte regen of motregen vallen. Hoewel de nadruk hierbij op het oosten lijkt te liggen, valt ook daar maar weinig. In het noorden kan later vandaag ook de zon zich nog even laten zien. De westelijke tot zuidwestelijke wind is aan zee eerst krachtig tot hard, kracht 6 tot 7, maar neemt in de loop van de dag geleidelijk wat af.

Vannacht in het zuidwesten wat regen

Ook vanavond en de komende nacht ligt de overgangszone nog boven ons land. Bewolking domineert het weerbeeld en vooral in het zuidwesten kan een beetje regen of motregen vallen. In de rest van het land is het overwegend droog. Bij een nog wat verder afnemende westelijke wind is het met 7 of 8 graden bepaald niet koud.

Morgen overdag lijkt het gebied met lichte neerslag boven het binnenland terecht te komen. Eigenlijk overal wordt een bewolkt weerbeeld verwacht en op veel plaatsen druppelt uit die wolken af en toe wat regen of motregen omlaag, opnieuw ook zijn het maar kleine hoeveelheden. De zon komt er niet of nauwelijks aan te pas en de temperaturen schommelen in de middag net als vandaag rond 10 graden.

Verandering

De echte verandering volgt in de nacht naar zondag. Dan passeert vanuit het noorden een koufront, worden de wolken even wat dikker en gaat het overal een tijdje regenen. Achter het koufront draait de wind, die morgen een tijdlang vrijwel afwezig is, naar noordelijke richtingen en neemt aan zee toe tot krachtig of hard. Daarbij breiden flinke opklaringen zich tegen de ochtend over het land uit. Dan koelt het af tot 6 graden.

Zondag overdag verdwijnt de laatste regen via het zuidoosten snel uit het land. Overdag worden flinke perioden met zon verwacht, het weerbeeld ziet er dus heel anders uit dan we van de laatste tijd gewend zijn. Er drijven ook stapelwolken over waaruit nog een losse bui kan vallen, in het oosten mogelijk met hagel. Maar de droge perioden overheersen. Met een temperatuur van 7 of 8 graden is het ook wat minder zacht dan nu.

Volgende week weersverbetering

Maandag en in de dagen daarna beweegt een hogedrukgebied onze kant op. Later in de week komt het boven Centraal-Europa terecht. Zoals het er nu naar uitziet, betekent dit voor Nederland een flinke weersverbetering. Storingen lijken de hele week uit onze buurt te blijven. In de nachten kan het tijdens opklaringen licht en heel lokaal matig vriezen, overdag zorgt de zon (die in deze tijd van het jaar toch alweer sterker wordt) ervoor dat het kwik vrij makkelijk boven nul komt. Het wordt steeds tussen 4 en 7 graden.

Bron: weer.nl