Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 02-02-2023

Daar waar het bij ons voor wat betreft winterweer steeds maar niet echt wil lukken, is het in de Verenigde Staten nu al voor de zoveelste keer goed raak. Diepvrieskoude lucht uit Canada stroomde de afgelopen dagen opnieuw uit over een groot deel van de Verenigde Staten. Ook dit keer kwam het zelfs tot in de meest zuidelijke staten tot temperaturen (ruim) onder nul. In de zuidelijke staat Texas ligt op diverse plaatsen een ijslaag van 1 tot 2 centimeter dik op veel (snel)wegen en er wordt dan op grote schaal gewaarschuwd voor (zeer) gevaarlijke gladheid.

Tweet 1

Hele gemeenschappen lagen de afgelopen dagen stil door de ‘ijsstorm’ zoals de Amerikanen het zelf noemen. Alleen in het noorden van Texas, in de omgeving van Dallas en Fort Worth, zijn er door de extreme gladheid al honderden (grote) ongelukken gebeurd. Veel scholen en bedrijven hielden hun deuren de afgelopen dagen dan ook gesloten. Wie niet perse de weg op hoefde, werd aangeraden om vooral binnen te blijven, al was het daar ook niet altijd even aangenaam, want veel elektriciteitskabels begaven het door de dikke ijzel laag die erop zat, waardoor veel huishoudens zonder stroom kwamen te zitten en dus ook zonder verwarming.

Tweet 2

Extreme gladheid door dikke ijzel laag

Vanaf vandaag lijkt het vooral in het zuiden van de Verenigde Staten weer iets minder koud te worden, maar de dikke ijslaag die op veel plaatsen ligt, is niet zomaar weg. Het geheel smelt wel iets, maar komende nacht daalt het kwik op diverse plaatsen weer tot onder nul en dan bevriest alles weer. Veel wegen blijven voorlopig dan ook dicht i.v.m. gladheid, maar ook op andere plekken schuilt gevaar. Zo zijn veel bomen bijvoorbeeld ook gehuld in een dikke ijslaag en door het enorme gewicht breken veel (grote) takken daardoor soms plotseling af.

IJshockeyen in de straten

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel, want veel Amerikanen proberen er ondanks de kou en gladheid ook wel iets moois te maken. Zo kan in de straten geschaatst worden en zijn er spontane ijshockey wedstrijden in de buurt ontstaan.

Grens van koude en warmere lucht

Het kwam in het zuiden van de Verenigde Staten op zulke grote schaal tot ijzel, omdat zij zich precies op de grens van de vrieskoude lucht vanuit het noorden en de relatief warme lucht vanuit het zuiden bevonden. Aan de ‘warme kant’ van het front viel de neerslag niet meer in de vorm van sneeuw, maar vooral in de vorm van natte sneeuw, ijsregen en ijzel. Het midden en noorden van Amerika zaten juist diep in de koude lucht, ofwel aan de koude kant van het front, en daar viel vrijwel alle neerslag in de vorm van sneeuw.

Tweet 3

Komend weekend vrieskoud in noordoosten USA

De komende dagen trekt de koude lucht zich weer iets verder terug naar het noorden, maar schuift dan nog net ook over de noordoosthoek van de Verenigde Staten. Komend weekend krijgen ze daar dan ook te maken met hele koude lucht en regionaal winterse neerslag. In de stad New York gaat het in de nacht naar zaterdag streng vriezen en zaterdag overdag blijft de temperatuur ook circa 5 graden onder nul. In de nacht naar zondag zakt het kwik mogelijk nog iets verder, tot rond -15 graden. Daarna stroomt weer iets zachtere lucht de noordoosthoek van de Verenigde Staten in en dan gaat het ineens ook snel, met maandag alweer 10 graden.

Bron: weer.nl