Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 02-02-2023

Vooral in de Oostenrijkse Alpen wordt (aan de noordkant) de komende dagen een vracht aan verse sneeuw verwacht. In het oosten kan tot en met zondag plaatselijk meer dan een meter vallen. Ook het oosten van Zwitserland pakt er af en toe nog iets van mee, maar op andere plaatsen lijkt het droog te blijven. Vanaf maandag geldt het droge weer voor de meeste wintersportgebieden, als een hogedrukgebied de nacht grijpt

Het is al een tijdje het beeld, dat als er een Nordstau is, het noorden van Oostenrijk hiervan veel meer profiteert dan de Alpen in Zwitserland, Frankrijk en natuurlijk de gebieden aan de zuidkant van de hoofdkam. Belangrijkste veroorzaker van die verschillen is het hogedrukgebied dat we steeds op de Oceaan of boven Frankrijk terugvinden. Het duwt de Nordstau verder naar het oosten, waardoor met name in Oostenrijk steeds de klappen vanuit het noorden opvangt. Ook de komende dagen is dat het geval.

Oostenrijkse Alpen meeste sneeuw

Vandaag al sneeuwt het, als een eerste puls van de Nordstau tegen vooral de Oostenrijkse Alpen op botst. De komende nacht dooft die geleidelijk uit. Morgen volgt vooral in de middag een tweede puls, en die kan zich een tijdje tot over de oostelijke helft van Zwitserland uitbreiden. Die tweede pulst dooft zaterdag uit, zonder dat het helemaal droog wordt. De derde puls volgt zondag in de middag en dooft in de nacht naar maandag geleidelijk uit. Die puls lijkt behalve het oosten ook het midden van Zwitserland nog even aan te doen. Het westen wordt overgeslagen en dat geldt ook voor de Franse Alpen. Aan de zuidkant valt soms een beetje sneeuw, als kleine uitlopertjes van de stau even de berg overkomen.

Voor wat de temperaturen betreft, is er een kleine onzekerheid. Een deeltje van de neerslag zou beneden 1200 meter ook in de vorm van regen kunnen vallen. Dat gebeurt vooral als het Amerikaanse model gelijk krijgt. Het Europese model heeft de temperaturen in Oostenrijk wat lager en dan valt de meeste sneeuw gewoon tot in de dalen.

Dichterbij gemengde signalen

Voor de bergen dichterbij huis zijn de signalen gemengd. In het Sauerland valt op de hoogste toppen geregeld sneeuw, maar is het in de lagere gebieden ook vaak regen. Zondag dringt vanuit het noorden weer wat koudere lucht binnen en dan kunnen tot in de dalen opnieuw een paar sneeuwbuien vallen. In de Ardennen valt, door de nabijheid van het hogedrukgebied, maar weinig neerslag en dat wat er valt, is regen. Datzelfde geldt voor de Vogezen. In de Jura en de Duitse middelgebergten is de sneeuw vooral voor de hoogste delen weggelegd en valt in de lagere delen ook af en toe flink wat regen.

Nog verder naar het zuiden, en dan komen we in de Pyreneeën terecht, houdt het hogedrukgebied alle storingen uit de buurt. Daar wordt dan ook geen verse sneeuw verwacht, maar is het in de meeste wintersportgebieden wel fraai wintersportweer. In de Sierra Nevada kan het vanaf volgende week dinsdag af en toe gaan sneeuwen.

Voor volgende week hogedrukgebied van belang

Voor het vervolg tijdens de komende week is van belang wat het hogedrukgebied doet. Het komt op drift en wordt door de Amerikaanse berekeningen richting Scandinavië gestuurd. Als dit de uitkomst is, voert een naar oost draaiende wind in veel van de wintersportgebieden lucht aan die een stuk kouder is. Verder blijven de noordzijde van de Alpen en andere middelgebergten in dat geval gevoelig voor wolkenvelden en af en toe een beetje sneeuw. Komt de Europese berekening uit, dat trekt het hogedrukgebied naar Centraal-Europa en ziet het er voor de periode vanaf maandag een stuk beter uit. Met heel veel zon en toch mooie temperaturen. Die Europese uitkomst lijkt vooralsnog de voorkeur te hebben.

Bron: weer.nl