Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 02-02-2023

Was het weer in Nederland gisteren even wild, met in het noordoosten van het land een windstoot van 101 kilometer per uur, onweer met hagel en temperaturen die in de buien tot niet meer dan 1 graad daalden, vandaag is het bij ons alweer rustiger en zacht. Zoals het grootste deel van deze winter is de kou voor andere gebieden bestemd, waaronder de komende tijd het door oorlog al zo lang getroffen Oekraïne.
Hogedrukgebieden bevinden zich nu nog ten zuiden van onze omgeving, lagedrukgebieden komen van de Oceaan en trekken via Scandinavië verder naar het oosten. Daar in het noorden is het dan ook wisselvallig met geregeld neerslag (vaak in de vorm van sneeuw) veel wind en temperaturen die nogal op en neer gaan en zwerven tussen zacht en koud.

Gisteren veel activiteit

Kleine golfjes van die koudere lucht in het noorden doen ook onze omgeving aan. Gisteren gebeurde dat bijvoorbeeld. Er zat verrassend veel activiteit in de lucht. Dat was meteen al te merken aan de straffe wind die uit west tot noordwest waaide en die aan zee al af en toe stormachtig was, met vooral in het Waddengebied ook zware windstoten.

In de ochtend trok een lijntje met felle buien over het noordoosten van Groningen. Het leidde er tot hagel, fel onweer, veel wind en in Nieuw-Beerta een zeer zware windstoot met een snelheid van 101 kilometer per uur. Waarnemer Jannes Wiersema in Roodeschool mat een windvlaag van 91 kilometer per uur. De harde wind was er de oorzaak van dat in de Eemshaven een schip van de kade werd geslagen. Verder waaiden in Groningen enkele bomen om, raakte een auto van de weg en was er schade aan zonnepanelen.

Later buien boven Midden-Nederland

Later op de dag kwamen de buien meer boven het midden van Nederland te liggen. Vanuit het westnoordwesten kwamen enkele felle buien over, opnieuw met onweer, hagel en windstoten. In de omgeving van Arnhem ging het even goed tekeer en op de vliegbasis Deelen, aan de noordkant van Arnhem, viel 14 millimeter. Velp kwam tot 12 millimeter. Het was, samen met de Achterhoek, uiteindelijk de natste regio van Nederland.

Ook vandaag ligt nog een gebied met regen over vooral het noorden en oosten van het land en daar kunnen de regenhoeveelheden nog aardig oplopen. In het westen en zuiden is het veel vaker droog. Vanaf morgen komt vanuit het zuidwesten een hogedrukgebied dichterbij. Is het de eerste dagen nog bewolkt, druilerig en erg zacht, zondag dringt wat minder zachte lucht binnen en laat de zon zich eindelijk weer vaker zien.

Waar gaat het hogedrukgebied naartoe?

Onzeker is waar het hogedrukgebied naartoe gaat. Volgens het Amerikaanse rekenmodel vinden we het uiteindelijk boven Scandinavië terug, het Europese en nog een trits andere modellen laten het naar Centraal-Europa trekken. Voor Nederland is de eerste optie, door het op gang komen van transportkou vanuit het oosten het koudst, in het tweede geval worden vooral de nachten kouder door stralingskou, maar dan moet het wel voldoende opklaren. In beide scenario’s wordt erg koude lucht naar Oekraïne geblazen.

Daar, in het nu al bijna een jaar door oorlog geteisterde land, wordt dan ook een opnieuw inzettende winter verwacht. Is de vorst er op veel plaatsen de eerste dagen in het algemeen nog licht, vanaf morgen en het weekend gaan de temperaturen flink omlaag en kan het in de nachten op steeds meer plaatsen matig tot streng vriezen. Daarbij gaat het vooral in de noordelijke helft ook geregeld sneeuwen en wordt het daar echt wit.

Kou bij ons of Balkanveeg?

Mocht de berekening van het Amerikaanse model uitkomen, dan kan een deel van die kou vanuit het oosten ook onze omgeving bereiken. In het geval dat de Europese berekening de juist blijkt te zijn, en daar ziet het vooralsnog ook naar uit, dan blijft de kou in het oosten en is het winteroffensief meer voor de Balkan dan voor ons weggelegd.

Het is opvallend dat de tegenstelling in de berekeningen tussen het Amerikaanse model aan de ene en de andere modellen aan de andere kant al een aantal dagen voortduurt. Het is niet helemaal duidelijk waar de berekende verschillen nu precies vandaan komen, maar mogelijk hebben ze te maken met de ontwikkelingen in de stratosfeer boven de Noordpool.

Poolwervel

Daar heeft zich al een soort mini-SSW (een opwarming van de lucht op een hoogte van rond 25 kilometer) voorgedaan, en lijkt de komende tijd alsnog een grotere verstoring van de poolwervel in de maak. Nu al is die van zijn plaats geduwd, waardoor boven Schotland en Scandinavië, door de geweldige kou daar in de stratosfeer, nu en dan de zeldzame parelmoerwolken te zien zijn. Mocht er op termijn een grotere SSW komen, dan is de weersontwikkeling die het Amerikaanse model nu berekent er één die in de aanloop naar zo’n SSW past. Het Europese model heeft een andere kijk op de ontwikkeling. We zullen moeten afwachten welk van de modellen de veranderingen in de stratosfeer de komende tijd het beste oppikt. Daarvan zal afhangen hoe het de komende week verdergaat.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 429