Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 02-02-2023

Nederland bevindt zich de komende dagen in het grensgebied van wat koudere lucht in het noorden en zachtere in het zuiden. De overgangszone tussen beide luchtsoorten bestaat uit en wolkengebied waaruit af en toe wat regen of motregen valt.
De meeste neerslag wordt vandaag in het noorden en oosten van het land verwacht. In het westen en zuiden is het vaker droog en dat zijn de plekken waar de zon er misschien nog even doorkomt. In de rest van het land houden wolken de overhand. De westelijke tot zuidwestelijke wind is aan zee af en toe krachtig en daarmee minder sterk dan gisteren. Het wordt vanmiddag tussen 7 graden in Groningen en 10 in Zeeland.

Vanavond en vannacht geleidelijk droog

Vanavond en de komende nacht trekt de regen via het noordoosten het land uit en wordt het op de meeste plaatsen droog. De westelijke wind voert nog steeds zachte lucht aan, waarin het onder de bewolking niet kouder wordt dan 7 of 8 graden.

Morgen trekt vanuit het noorden een niet al te actief koufront het land binnen. Er kan dan opnieuw een beetje regen of motregen vallen, al zijn de hoeveelheden maar klein. In het westen van het land kan de zon zich even laten zien, in de rest van het land lijken wolken de overhand te houden. Er waait een matige, aan zee krachtige westenwind en met temperaturen tussen 9 en 11 graden is het nog steeds erg zacht.

Zaterdag bewolkt, zondag meer zon en wind

In het weekend is de zaterdag een bewolkte dag met af en toe regen of motregen. In het zuidwesten overheersen de droge perioden en kan ook de zon zich nog even laten zien. Het wordt een graad of 10 en de westelijke wind is niet sterker dan matig.

In de nacht naar zondag passeert vanuit het noordwesten een koufront met bewolking en enige tijd regen. Erachter daalt het kwik tot een graad of 5. Zondag overdag steekt een straffe noordwestenwind op die aan zee en zeker in het Waddengebied langere tijd hard kan zijn, windkracht 7. Het weerbeeld ziet er open uit met zonnige perioden. Toch drijven ook wolken over waaruit een enkele bui zou kunnen vallen. De combinatie van de sterke wind en temperaturen van 7 of 8 graden maakt het wat guur buiten de deur.

Verwachting volgende week onzeker

Voor volgende week zijn de verwachtingen nog steeds onzeker. Er is een strijd gaande tussen de twee voornaamste wereldwijde rekenmodellen. Beide modellen sturen een hogedrukgebied naar onze omgeving. Het Amerikaanse laat het boven Scandinavië uitkomen, al talloze runs achter elkaar, met in onze omgeving vanaf maandag/dinsdag een opstekende, koude oostelijke wind, met op tijd van duur misschien wel inzettende vorst.

Aan de andere kant staan het andere, belangrijke wereldwijde rekenmodel, het ECMWF, maar ook andere rekenmodellen als UKMO, ICON en GEM, die van geen vorst willen weten. Zij laten het hogedrukgebied een zuidelijkere koers volgen en uiteindelijk boven Midden-Europa terechtkomen. In onze omgeving is zo van een oostelijke wind geen sprake en al helemaal niet van het op termijn invallen van de vorst. In dit scenario vriest het alleen in de nachten, mits het voldoende opklaart, en komen de temperaturen overdag nog gemakkelijk tussen 5 en 8 graden uit. Wel blijven storingen uit onze buurt en wordt geen neerslag van betekenis meer verwacht. Het wordt interessant om te zien welke van de kampen gelijk krijgt. Of krijgen we de variant die er tussenin ligt? De tijd zal het leren.

Bron: weer.nl