Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 01-02-2023

Is het tot en met het weekend zacht en vaak bewolkt in Nederland met af en toe regen of een bui, vanaf maandag krijgt een hogedrukgebied invloed op het weer bij ons, komt de zon er vaker aan te pas en wordt het wat kouder. Of er ook een oostenwind met echt kouder weer uit de bus komt, is voorlopig weer de vraag.
Vandaag is het hoe dan ook nog zacht. De temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 7 graden in het noordoosten tot 9 graden in het zuidwesten van het land. Het weer staat onder invloed van een lagedrukgebied dat van Zuid-Noorwegen naar Zuid-Zweden trekt. Tussen dit lagedrukgebied en hogedrukgebieden ten zuiden van onze omgeving zijn de luchtdrukverschillen groot. De wind blaast dan ook behoorlijk door uit west tot noordwest, is aan zee krachtig tot hard en in het Waddengebied nu en dan stormachtig. Daar kunnen in de buurt van buien ook zware windstoten tot 85 km/u voorkomen.

Korrelhagel

Het weerbeeld bestaat verder uit een afwisseling van behoorlijk veel wolken en nu en dan een beetje zon. Vooral in het noordoosten vallen al enkele buien, waarbij mogelijk ook korrelhagel kan optreden. Later vandaag verplaatsen die buien zich langzaam naar het midden van het land. Het zuidwesten lijkt overwegend droog te blijven.

Vanavond en de komende nacht ligt de buienzone nog steeds ergens over het midden van het land. Omdat de buien samenklonteren, lijkt het meer een zone met bewolking en af en toe regen te worden, aan weerszijden geflankeerd door regio’s waar het droog is en mogelijk ook enkele opklaringen voorkomen. Daar waar het langer doorregent, kunnen de regenhoeveelheden aardig oplopen. Het koelt af tot een graad of 6 en de sterke wind neemt geleidelijk verder af en draait later in de nacht naar west tot zuidwest.

Morgen nu en dan regen

Morgen bevindt de storing zich nog altijd boven het land. Omdat hij langzaam naar het noordoosten begint te bewegen, wordt het een echte regenzone. Het is morgen dan ook bewolkt en er valt af en toe regen. De minste regen wordt nog steeds in het zuidwesten van het land verwacht, de meeste regen valt in een strook ergens over het midden. De westelijke tot zuidwestelijke wind is in het Waddengebied nog af en toe krachtig, maar neemt verder af en met temperaturen tussen 7 en 10 graden is het nog steeds behoorlijk zacht.

Ook vrijdag en zaterdag zwabbert een zwakke storing nog over Nederland heen en weer. Het is bewolkt en uit de bewolking kan wat lichte regen of een buitje vallen. Er zijn ook lange droge perioden. De westelijke tot noordwestelijke wind voert vrij zachte lucht aan waarin het in de nachten niet kouder dan een graad of 7 en overdag rond 10 graden wordt. In de nacht naar zondag passeert een wat actievere storing met bewolking en een tijdje regen. Daarachter wordt met een sterke noordwestenwind zondag overdag wat koudere lucht aangevoerd. Dan zien we de zon weer af en toe, maar kan ook een enkele bui vallen, mogelijk met korrelhagel. Het wordt hierbij in de middag 7 of 8 graden.

Vanaf maandag weersomslag?

Vanaf maandag lijkt een weersverandering aanstaande. Hogedrukgebieden gaan zich met het weer bij ons bemoeien. Leek het daarbij ook flink kouder te kunnen worden door een naar oost draaiende wind, de nieuwste berekeningen zaaien toch weer grote twijfel. Alleen het Amerikaanse model ziet de koude variant nog wel zitten, de andere rekenmodellen laten het niet gebeuren en houden het hogedrukgebied ten zuiden van Nederland. In dat geval komt er geen oostenwind, maar blijft de wind westelijk en houdt het vrij zachte weer aan.

Bron: weer.nl