Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 27-01-2023

Nog even is het relatief rustig, grijs en vrij kil in Nederland, maar vanaf zondag slaat het weer om, komt er meer dynamiek in de atmosfeer en gaan de temperaturen omhoog. Volgende week is het met overdag tussen 7 en lokaal 10 graden weer behoorlijk zacht.
Zo zacht is het vandaag nog niet. Vanmiddag doen we het met temperaturen tussen 3 graden in Limburg en 5 graden aan zee. Daarbij voert een zwakke tot matige noordoostenwind vanuit Duitsland wolkenvelden aan, waaruit in het zuiden van Limburg nog een spatje regen kan vallen. Op andere plaatsen blijft het vrijwel droog en vooral in het noorden kan ook de zon er af en toe doorkomen, met name vanmiddag.

Vannacht enkele graden vorst

Vanavond en de komende nacht zijn die opklaringen er ook. Daar waar ze voorkomen, kan het enkele graden vriezen, zo’n beetje tot -5 graden op de koudste plaatsen. Daarbij ontstaan dan mist en laaghangende bewolking. Op plekken waar de wolken de overhand houden, wordt het minder koud. Daar blijft het kwik rond het vriespunt steken.

Morgen beginnen we regionaal koud en mogelijk ook mistig aan de dag. Op plekken waar dat zo is, hebben de temperaturen eerst moeite om boven het vriespunt te komen. Op plaatsen waar de zon al wel snel van de partij is, lukt dat makkelijker. Net als voorgaande dagen zijn de details lastig in te vullen. Wel lijkt het erop dat morgen overdag het zuiden de grootste kans op zonneschijn maakt, terwijl in het noorden toch weer wolkenvelden binnendrijven. Het blijft droog en de zuidwestenwind neemt langzaam iets toe.

Zondag een beetje regen

In de nacht naar zondag kan het kwik vooral in het oosten en zuidoosten nog tot aan of een enkele graad onder het vriespunt dalen, mits er nog laatste opklaringen voorkomen. In het westen en noorden, waar de meeste wolken hangen, lukt dat niet meer. Verder kan in het noorden uit de bewolking ook al een beetje regen vallen.

Zondag overdag zijn wolken overal in de meerderheid. Hoewel de droge perioden overheersen, kan af en toe toch wel een beetje regen of motregen vallen. De zon komt er niet of nauwelijks aan te pas. De zuidwestenwind neemt aan zee toe tot vrij krachtig of krachtig en het wordt in de middag tussen 5 graden, nog steeds in het zuiden van Limburg, en 8, lokaal 9 graden in het westen en noordwesten van het land.

Vanaf maandag meer dynamiek

Vanaf maandag neemt de dynamiek in de atmosfeer toe. Een hogedrukgebied vestigt zich ten zuiden van onze omgeving, lagedrukgebieden boven het noorden van de oceaan breiden hun invloed richting onze omgeving uit. Het komt ons maandag op een onstuimige dag te staan met diverse buien, in het noordoosten en oosten soms ook met korrelhagel. Tussendoor laat de zon zich mooi zien. Wel is er veel wind, uit west tot noordwest. Aan zee kan die wind een windkracht 7, in het Waddengebied windkracht 8 bereiken. Vooral in de buurt van buien is er daarbij kans op zware windstoten. Het wordt tussen 6 en 9 graden.

Dinsdag neemt de wind een fractie af. Wolken hebben de overhand en er kan een beetje regen vallen, al worden geen grote hoeveelheden verwacht. Het wordt opnieuw 8 of 9 graden. De woensdag lijkt een volgende onstuimige dag te worden met opnieuw buien, die in de loop van de middag en avond zelfs een winters karakter kunnen krijgen. Ook dan kunnen in de buurt van buien zware windstoten optreden. Het wordt tussen 6 en 8 graden.

Later volgende week kalmer

Later in de week komt het hogedrukgebied in het zuiden wat meer naar het noorden opzetten. Het betekent dat de buien wat meer naar de achtergrond verdwijnen en dat ook de wind duidelijk afneemt. In de temperaturen verandert ondertussen maar weinig.

Bron: weer.nl