Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 06-12-2022

Na een vrij lange periode met grijs weer en nauwelijks zonneschijn, komt vandaag eindelijk de zon er weer eens af en toe door. Ook de komende dagen is dat het geval. Omdat de bovenluchten afkoelen, neemt de kans op winterse buien toe.
De afgelopen nacht al waren er enkele opklaringen. Daarin daalde de temperatuur in de kustgebieden plaatselijk tot dichtbij het vriespunt. Uiteindelijk kwam het kwik er op meerdere plaatsen in het westen zelfs onder. In een duinpan bij Castricum aan Zee vroor het om 8.30 uur 6,07 graden op anderhalve meter hoogte. Aan de grond daalde het kwik er om 06.10 uur zelfs tot -6,66 graden. Op andere plaatsen in het binnenland bleef het kwik onder bewolking nog enkele graden boven nul. Dat gold ook voor het zuiden van Limburg, waar de restanten van de sneeuw van gisteren nog deels lagen weg te smelten.

Aan de kust een bui

Vandaag wisselen wolkenvelden en de zon elkaar af. Vooral in de kustgebieden valt af en toe een bui. Een enkele van die buien kan ook wat dieper landinwaarts doodringen. Alleen als een bui wat pittiger uitpakt, is er kans op (korrel)hagel. Verder is van winterse perikelen vandaag geen sprake. De westelijke tot aan zee noordwestelijke wind is matig, aan zee af en toe vrij krachtig. Het wordt vanmiddag tussen 5 en 8 graden.

Vanavond en de komende nacht kan vooral in de kustgebieden nog steeds een enkele bui vallen. In het binnenland overheersen de droge perioden. Verder komen opklaringen voor waarin de temperatuur vooral in het oosten weer tot dichtbij of iets beneden het vriespunt kan dalen. In het westen blijft het kwik in het algemeen net boven nul.

Morgen koudere bovenlucht

Morgen is de bovenlucht wat kouder dan vandaag. De kans op buien neemt daardoor toe. In tegenstelling tot vandaag kunnen dat morgen ook gemakkelijker winterse buien zijn, met hagel en natte sneeuw. Ze doen opnieuw vooral de kustgebieden aan, maar drijven ook wat makkelijker het binnenland in. De westelijke tot noordwestelijke wind is opnieuw matig, aan zee af en toe vrij krachtig en het kwik komt tussen 4 en 7 graden uit.

Donderdag is de aangevoerde lucht zo koud dat winterse buien in redelijk grote aantallen vanaf de Noordzee het land binnenkomen. Ergens over Nederland kan dan ook een west-oost georiënteerde lijn komen te liggen waarin het langer aanhoudend tot (winterse) neerslag zou kunnen komen. In hoger gelegen gebieden zou het dan zelfs even wit kunnen worden. Aan weerszijden van die lijn laat ook de zon zich af en toe zien. De wind neemt af en wordt in het binnenland zuidwestelijk en met 2 tot 5 graden is het ook wat kouder.

Vanaf vrijdag kouder

Vanaf vrijdag draait de wind overal naar het zuiden. De aanvoer van getemperd koude lucht vanaf de Noordzee komt daarmee tot staan en de temperaturen gaan nog wat verder omlaag. Zeker als het in de nachten even opklaart, kan het gemakkelijk enkele graden vriezen. Hoe warm het vervolgens overdag wordt, hangt af van de eventuele mist die is ontstaan, de laaghangende bewolking en de hoeveelheid zonneschijn.

Lijkt het de eerste dagen voornamelijk droog te blijven, in en na het weekend nemen de neerslagkansen weer wat toe. En omdat de bovenluchten ook dan koud blijven, kan die neerslag gemakkelijk in de vorm van sneeuw vallen, die ook kan blijven liggen.

Koude december?

Al met al gaan we dus, vooral in de periode na donderdag, een langere periode met (licht) winters weer tegemoet. Met de koude start die de decembermaand al heeft gemaakt, wordt de kans steeds groter dat de maand als geheel straks ook als kouder dan normaal de boeken in zal gaan. Dat is dan voor het eerst sinds december 2010 het geval.

Bron: weer.nl