Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-10-2021

Dit weekend en maandag kunnen we onder invloed van een hogedrukgebied nog genieten van rustig herfstweer, met weinig wind en overwegend droge condities, maar vanaf dinsdag lijkt het weer om te slaan. Lagedrukgebieden nemen het stokje over en dan duiken we volop de herfst in, met vrijwel dagelijks regen of een paar buien en soms flink wat wind. Echt koud wordt het in eerste instantie nog niet, want dinsdag en mogelijk ook woensdag kan het in het zuiden lokaal nog 20 graden worden! Vanaf donderdag komen de maximumtemperaturen weer iets lager uit, rond een vrij normale 13 graden voor de tweede helft van oktober.

Dat de temperatuur in deze tijd van het jaar nog flink oploopt, is op zich niet zo heel bijzonder, maar na een langere periode met maximumtemperaturen rond of net iets boven normaal is de uitschieter van begin volgende week wel opvallend. En niet alleen overdag is het zo zacht, maar ook ’s nachts. In de nacht naar woensdag wordt het naar verwachting niet kouder dan 14 tot 16 graden en dat zijn waarden die we dit weekend overdag niet eens overal halen.

Niet bijzonder, maar wel opvallend

In 2018 werd het op deze dag, 16 oktober, op diverse plaatsen in het binnenland nog zomers warm. De warmste plek was toen het Limburgse Arcen, met 25,6 graden. Ook de dagen daarvoor was het nog erg warm, met op meerdere plekken maximumtemperaturen boven 25 graden. De zomer van 2018 was in zijn geheel een warme, met zelfs 2 hittegolven, en er volgde dus ook een warm najaar. En dat was dit jaar natuurlijk wel anders. De zomer was er niet eentje om over naar huis te schrijven en hoewel we in september nog heel aardig najaarsweer hebben gehad, kwam het ook toen niet tot extreme uitschieters voor wat betreft de temperatuur. De warmte inval van begin volgende week is wat dat betreft dus nu wel een opvallende, maar zeker geen bijzondere.

Lagedrukgebieden nemen stokje over

Het hogedrukgebied waar we dit weekend mee te maken hebben, trekt begin volgende week verder richting het oosten van Europa, waarna de weg bij ons wordt vrijgemaakt voor lagedrukgebieden en bijbehorende storingen vanaf de Atlantische Oceaan. Vanaf dat moment, komende dinsdag, valt er vrijwel dagelijks wat regen of een aantal buien.

Warme zuidwestelijke wind

Tegelijkertijd steekt er tussen het hogedrukgebied boven Oost-Europa en een enorm lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan bij ons een stevige, maar warme zuid(west)elijke wind op. Deze voert van oorsprong subtropische lucht bij ons aan, waardoor de temperaturen bij ons flink oplopen. In de nacht naar dinsdag wordt het al niet meer kouder dan 11 tot 15 graden en tijdens een regenachtige dinsdagochtend warmt het gestaag verder op. De echte warmtepiek wordt dinsdagmiddag bereikt, als de zon achter het regenfront nog even goed doorbreekt. In het noorden wordt het dan een graad of 17 en in het zuiden kan het plaatselijk opwarmen tot 20 graden.

Na koufront weer minder warm

Ook woensdag kan het plaatselijk nog (afgerond) 20 graden worden, maar gedurende die dag trekt een koufront over het land, met regen- en onweersbuien en flink wat wind, waarna de temperatuur vanaf donderdag weer een stuk lager uit zal gaan komen. Uiteindelijk zakken we dan terug tot een graad of 13 en zal het met dagelijks (wat) regen en meer wind soms ronduit guur gaan aanvoelen.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 3431