Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 28-7-2021

Dat het in juli vaak heet en vochtig is in Tokyo, is een gegeven. Ook de komende dagen moet men op de Olympische Spelen rekening houden met warmte én plaatselijke (plens)buien.

Annemiek van Vleuten trainde niet voor niets in een sauna: in deze tijd van het jaar is het in Tokyo vaak tropisch warm en heel vochtig. Dat maakt het moeilijk voor je lichaam om warmte kwijt te raken. Niet echt comfortabel als je je beste topsportprestatie van de afgelopen 5 jaar moet neerzetten. En dan nog buien op komst? Een blik op het weer in Tokyo voor de komende dagen.

Bijna alle events worden gehouden in en rond de stad Tokyo zelf, met een enkele uitzondering, zoals bijvoorbeeld honkbal en softbal, waarvan het stadion een stuk noordelijker in Fukushima ligt. Het softbaltoernooi is inmiddels al afgerond. Voor de weersverwachting kunnen we ons dus grotendeels beperken tot Tokyo en de directe omgeving.

Nepartak schuift weg

En die weersverwachting ziet er vooral wisselvallig uit, de komende dagen. Het goede nieuws is wel dat tropische storm Nepartak inmiddels steeds verder weg schuift. De stormdepressie heeft een westelijke koers ingezet, verplaatst van Japan weg, en neemt ondertussen in kracht af. De grote regenzone die vanochtend (onze tijd) over een groot deel van Japan lag, trekt inmiddels ook langzaam weg in het kielzog van Nepartak. De wind is de komende dagen over het algemeen weer matig.

Voordelen of nadelen

Eerder deze week had het Olympisch programma nog de nodige last van de tropische storm. Zo begon de triatlon voor vrouwen dinsdag wat later dan gepland. De baan was zo nat dat verschillende atleten tijdens het wielergedeelte uitgleden. Eerder werden ook al andere onderdelen, zoals het boogschieten en roeien, verplaatst. Die sporten zijn met veel wind niet te doen, terwijl voor de surfers de storm juist een voordeel was: zij profiteerden van de harde wind en hoge golven. Ideaal weer voor elke sport bestaat dus zeker niet. Afgezien van de binnensporten zal het weer voor elke Olympiër dus in meer of mindere mate een factor zijn.

Stuiten op land

De komende dagen moet in elk geval rekening gehouden worden met buien. Japan is natuurlijk een flink bergachtig eiland, midden in de zee. Het weer kan dus bij wijze van spreken van alle kanten vrij aan komen waaien over het water, om vervolgens met al dat vocht op het land Japan te stuiten. De hoge temperaturen helpen de buien bovendien ook flink om te ontwikkelen. Wij kennen dat in Nederland ook, van die hele hete zomerdagen die uitmonden in een knetterende onweersbui.

Warmte helpt buien ontwikkelen

In Tokyo is het de komende dagen dik 30 graden, met een vrij hoge luchtvochtigheid. Dat betekent dat in de loop van de dag, met de stijging van de temperatuur en een zuidelijke aanvoer over zee, makkelijk flinke plensbuien kunnen ontwikkelen. De meeste en hevigste buien zullen waarschijnlijk iets verder landinwaarts vallen, maar ook in en om Tokyo zou een pittige bui naar beneden kunnen komen.

In deze video is goed te zien hoe elke dag weer buien ontwikkelen:

Onweersbuien?

Ook kan er bij die buien onweer voorkomen. Dat zou voor diverse sporten best een onderbreking kunnen betekenen, want op een sportveld staan bij onweer is nu eenmaal zeer gevaarlijk, laat staan om het water in of op te gaan. De plaatselijke meteorologen zullen bovenop de modelberekeningen en de radar zitten, want het lastige aan dit type buien is dat je nooit precies weet waar ze gaan vallen, totdat ze er al bijna zijn.

En tussen die buien door laat ook de zon zich zeer regelmatig zien. Kortom, niet alleen de Olympische wedstrijden, maar ook de exacte details van het weer zijn de komende dagen spannend.

Bron: weer.nl