Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 26-7-2021

In Tokyo zijn momenteel de Olympische Zomer Spelen in volle gang, dus alle ogen zijn gericht op tropische storm Nepartak, die nu met een noordwestelijke koers richting Japan beweegt. Naar verwachting trekt de tropische storm morgen – dinsdag – over het noorden en de centrale delen van Japan, met gemiddelde windsnelheden van 75 kilometer per uur, windstoten tot rond 90 kilometer per uur en veel regen. De kern van de storm lijkt iets ten noorden van de stad Sendai het vasteland te bereiken, maar ook in de Olympische stad Tokyo krijgen ze wat wind en regen van Nepartak mee. In die omgeving lijkt het gelukkig niet heel extreem te worden qua weer, maar mogelijk heeft het wel gevolgen voor enkele Olympische water- en buitensporten.

Afgelopen vrijdag ontwikkelde zich boven het warme zeewater iets ten noordoosten van het eiland Guam, horend bij de eilandengroep de Marianen, een tropische depressie. Deze nam vervolgens snel in kracht toe en diezelfde avond was de depressie al uitgegroeid tot een tropische storm. Hij kreeg toen de naam Nepartak. Momenteel trekt de tropische storm nog boven open water, met windsnelheden tussen 65 en 75 kilometer per uur. Het komende etmaal zal het geheel nog verder in kracht toenemen, met morgen overdag windsnelheden rond 75 kilometer per uur. Net voordat de tropische storm Japan zal bereiken, lijkt hij weer een fractie af te zwakken, met dan nog windsnelheden van 65 kilometer per uur, maar ook zware windstoten, veel regen en bovendien hoge golven aan de kust.

Regen

Aan de voorzijde van de tropische storm zit een actieve regenzone, maar deze ligt nog vooral boven het open zeewater. Daar kan in totaal wel zo’n 150 millimeter regen vallen. Daar waar de tropische storm aan land komt, nabij Sendai wordt tot en met woensdag ook zo’n 80 tot 100 millimeter verwacht. Ook de omgeving van Tokyo kan rekenen op een flinke plens regen, maar vooralsnog lijken er daar geen extreem grote hoeveelheden op grote schaal te gaan vallen. Het zijn vooral steeds stevige buien die overtrekken en lokaal zo’n 20 millimeter los kunnen laten. Deze buien vallen in ieder geval nog tot en met woensdag en kunnen mogelijk wat ongemak opleveren tijdens enkele Olympische activiteiten. Later op woensdag ligt Nepartak alweer ten westen van Japan en zwakt dan ook snel af tot nog slechts een reguliere depressie, ofwel lagedrukgebied.

Tropische storm In-fa

Zondagmiddag trok ook al een tropische storm het vasteland van China op. Dit resulteerde in de oostelijke kustgebieden van China, met name nabij de stad Shanghai, in veel regen, wateroverlast en zware windstoten. Op sommige plekken viel binnen enkele dagen meer dan 300 millimeter regen en in het aan de kust geleden Dinghai viel zelfs bijna 500 millimeter. Dat zijn 50 volle emmers per vierkante kilometer! En nog steeds regent het er regionaal stevig.

Bronnen: Joint Tyfoon Warning Center, Japans Meteorologisch Instituut, Weer.nl