Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-7-2021

Na de hitte eerder deze zomer in onder andere Canada, de VS en Spanje krijgt de komende tijd het zuiden en zuidoosten van Europa te maken met uitzonderlijk hoge temperaturen. Vandaag komen de temperaturen op Sardinië en in het oosten van Italië al uit rond of iets boven de 40 graden en de volgende week lijkt dat in grote delen van Zuidoost-Europa het geval te zijn. Mogelijk wordt het in Griekenland lokaal zelfs ruim 45 graden. Bovendien kan het daar maar liefst een week lang rond of boven de 40 graden worden.

Lagedrukgebieden blijven de komende tijd in het noordwesten van Europa hangen. Bij ons veroorzaakt dit voor wisselvallig zomerweer en gematigde temperaturen, maar in het zuiden en zuidoosten van Europa levert deze setting heel ander weer op. Een gebied met zeer hete lucht trekt vanaf de Sahara naar het noordoosten toe. Daardoor kunnen de temperaturen in onder andere Italië, Griekenland en de Balkan de komende tijd steeds verder oplopen.

Vandaag al heet, volgende week nog heter

Vanmiddag is het in delen van Sardinië en Italië al behoorlijk heet. Omstreeks 14:00 uur was het in het oosten van Sardinië al 42 graden en in Bari (Zuidoost-Italië) ook al 39 graden. De komende dagen zal de hitte alleen nog maar verder intensiveren en zich bovendien verder uitbreiden. De komende dagen is het op de meeste plekken in Italië en Zuidoost-Europa nog tussen de 35 en 40 graden, maar later in de week kan het op steeds meer plekken (ruim) 40 graden kunnen worden.

Vanaf donderdag zou het in het zuidoosten van Italië, zoals in de plaatsen Foggia of Bari, wel eens zo'n 45 graden kunnen worden. Doordat de wind over de bergen in het westen heen waait, kan de dalende lucht nog verder uitdrogen en opwarmen. Verder kan het volgend weekend in het binnenland van Griekenland, zoals in Trikala, misschien ook (ruim) 45 graden worden. Bovendien is de duur van de hitte opmerkelijk. Zoals gezegd wordt het morgen op de meeste plekken in Zuidoost-Europa al 35 tot 40 graden. De hitte lijkt zeker tot en met volgend weekend stand te houden, met op de warmste plekken misschien wel 5 tot 7 dagen op rij temperaturen van boven de 40 graden.

Worden er nog records verbroken?

Zoals gezegd kan het vanaf donderdag mogelijk zo'n 45 graden worden in het zuidoosten van Italië. Het all-time hitterecord in die regio (Puglia) staat op 47,0 graden in 2007. Het landelijke, officiële hitterecord in Italië staat op 47,2 graden gemeten op Sardinië in 1957. De kans dat het all-time hitterecord wordt verbroken is dus niet zo heel groot, maar het gebeurd wel eens vaker dat een zogenaamd föhn-effect (dalende, uitdrogende lucht) in combinatie met de zandgrond aan de kust tot extreem hoge temperaturen kan leiden. Zo werd het op Sardinië vanmiddag al 42 graden, terwijl de weermodellen maximaal zo'n 40 graden voorzagen.

In Griekenland staat het all-time hitterecord op 48,0 graden gemeten in 1977. Dat is tot op heden bovendien de hoogste officieel gemeten temperatuur in heel Europa. Sommige weermodellen komen heel dichtbij dat all-time hitterecord. Vanochtend verwachtte het Amerikaanse weermodel zelfs nog een temperatuur van iets meer dan 48 graden, nu is dat bijgesteld naar 47 graden. Het Europese weermodel is nog een fractie minder heet met 46 graden, maar duidelijk is wel dat de temperatuur akelig dicht in de buurt van het Europese hitterecord kan komen.

Bron: weer.nl