Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-5-2021

Volgend weekend is het pinksterweekend. Tijd om eens een eerste blik te werpen op het weer voor de Eerste en Tweede Pinksterdag. Vooralsnog lijkt het behoorlijk koud te worden voor de tijd van het jaar, en daarnaast zijn de neerslagkansen vrij groot. Wel is de onzekerheid in de weersverwachting voor Pinksteren op dit moment nog groot. Hoe dat allemaal precies zit, lees je in dit artikel.

Zoals men ongetwijfeld gemerkt heeft, is het de afgelopen tijd vaak koel en wisselvallig weer. Verschillende storingen trekken over het land, waardoor er van tijd tot tijd regen valt. Tussendoor is er vaak ook nog wel ruimte voor de zon, maar door de opwarming die de zon vervolgens veroorzaakt ontstaan er ook weer felle buien, soms met hagel en onweer. De rest van de week blijft het een komen en gaan van storingen en houdt het wisselvallige, koele weer dus aan.

Toenemende onzekerheid richting Pinksteren

Wanneer het weertype zo wisselvallig is als nu, met het komen en gaan van storingen, is het maken van een goede verwachting altijd lastig. Een klein verschil in de timing van zo'n storing kan bijvoorbeeld bepalend zijn voor wanneer de neerslag valt. Valt die neerslag 's nachts in plaats van overdag, dan ziet het weerbeeld er ineens een stuk vriendelijker uit. Zeker op termijn neemt die onzekerheid hard toe.

De weermodellen stoeien dan ook nog met de verwachting voor volgende week zondag en de daaropvolgende maandag. Voorzichtig hinten enkele weermodellen op een verandering in het weerbeeld met iets meer hogedrukinvloeden, en daarmee droger weer en iets oplopende temperaturen. Voor Pinksteren lijkt die omslag, als die er überhaupt komt, wat te vroeg te komen.

Koel en kans op buien

Het koele weer zet met Pinksteren dus waarschijnlijk nog even door en daardoor gaan de maximumtemperaturen op de pinksterdagen tussen de 13 en 17 graden uitkomen. Normaal is het 16 tot 21 graden. Daarnaast blijft het wisselvallig en is er vooral zondag, Eerste Pinksterdag, kans op enkele buien. Tussen de buien door is er wel af en toe ruimte voor de zon. Tweede Pinksterdag lijkt wat droger en een graadje warmer te verlopen dan Eerste Pinksterdag. Eén ding is zeker, de komende pinksterdagen zullen niet in de top-10 mooiste pinksterdagen terecht gaan komen.

Top-10 koudste Pinksterdagen?

Zeer koud was het in 2016. Met een gemiddelde middagtemperatuur van 12,9 graden over beide feestdagen verliep Pinksteren sinds 1951 niet zo koud. Naast 1951 was het alleen in 1916, 1902 en 1940 nog kouder over beide dagen. In 1940 verliep Pinksteren recordkoud met gemiddeld 11,8 graden over beide dagen. Als de gemiddelde maximumtemperatuur over beide dagen onder 14 graden ligt, komt Pinksteren 2021 in de top-10 koudste terecht. Maar in 2016 was het dus nog een stuk frisser.

Vooral Eerste Pinksterdag 2016 was bijzonder koud. In De Bilt werd het op 15 mei niet warmer dan 12,1 graden. Van alle Eerste Pinksterdagen was alleen 1936 een fractie kouder met 11,7 graden.

Bron: weer.nl