Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-5-2021

Met mooi weer is het de laatste tijd vaak enorm druk in de natuur. Iedereen trekt er op uit en met de zon erbij en soms wat hogere temperaturen het liefst in luchtige en zomerse kleding. Hartstikke lekker natuurlijk, maar vergeet niet om jezelf, je kinderen en bijvoorbeeld je hond daarna goed op teken te controleren. Het tekenseizoen is namelijk volop in gang en ze zijn landelijk al flink actief.

In de Coronatijd konden we in onze vrije tijd tot voor kort weinig meer dan een stukje wandelen of fietsen in de natuur. Het is zelfs een ware hobby voor vele Nederlanders geworden, waarbij sommige natuurgebieden in drukke perioden afgesloten moesten worden, omdat er teveel mensen liepen en dieren in hun leefomgeving gestoord werden, met alle (soms trieste) gevolgen van dien. Inmiddels mogen we door de versoepelingen alweer iets meer, maar de natuurwandelingen blijven populair.

In het groen

In februari zagen we al een lichte toename van het aantal tekenbeten, maar met het (iets) oplopen van de temperaturen worden ze nu steeds actiever. Teken worden actief bij een temperatuur vanaf 10 graden en gemiddeld begint het tekenseizoen in Nederland dan in maart en eindigt in september. Vooral de laatste weken was er sprake van een flinke stijging. Het was dan wel niet heel erg warm, maar er werd mede door de meivakantie volop gewandeld, gefietst, gevist en gegolft in het land. Ook was het druk op bijvoorbeeld campings en zaten we op de mooie en warmere dagen veel in de tuin. Talrijke activiteiten in het groen dus en dan is er al snel het risico op een tekenbeet.

Tot een centimeter groot

Een teek is een heel klein beestje dat lijkt op een klein spinnetje van circa 1 tot 3 millimeter groot. Hij voedt zich met bloed, het liefst van bijvoorbeeld muizen en egels, maar als de mogelijkheid zich voordoet ook van mensen en grotere dieren. Nadat het minuscule insectje zich heeft vastgebeten op je huid, zuigt hij zich vervolgens vol met bloed en kan hij tot wel een centimeter groot worden. Op dat moment valt hij vaak pas op, als een klein bruin bolletje op je huid, maar dan is het eigenlijk al te laat.

Ziekte van Lyme

Steeds meer teken dragen namelijk de ziekte van Lyme bij zich, welke wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Het beestje zelf heeft er geen last van, maar als wij gebeten worden door een teek kan hij deze nare ziekte op ons overdragen. Het is een slepende ziekte die, als je er niet snel genoeg bij bent, veel ellende kan veroorzaken. Het is dan ook goed om jezelf en je gezelschap nadat je in de natuur of zelfs in je eigen tuin bent geweest altijd op teken te controleren. Alleen in ons land worden er jaarlijks namelijk al zo’n anderhalf miljoen tekenbeten geregistreerd, waarvan ongeveer 25 procent besmet is met de Borrelia bacterie, ofwel de ziekte van Lyme.

Snel verwijderen

Heb je een teek? Verwijder hem dan zo snel mogelijk. Ontstaat er na het verwijderen van de teek een rode kring op de plek? Dan is het raadzaam om naar je huisarts te gaan. Wordt de teek binnen 24 uur verwijderd, ben je doorgaans nog wel veilig en is een antibiotica kuurtje vaak voldoende, maar zit de teek er langer, is de kans ook groter dat hij de ziekte van Lyme overbrengt.

Broekspijpen in je sokken

Als je de natuur in gaat, draag dan bij voorkeur lange mouwen, een lange broek en dicht schoeisel. Als je veel door bijvoorbeeld hoog gras of bergen met bladeren loopt, kun je nog extra beschermen door je broekspijpen in je sokken te doen. Misschien niet heel charmant, maar wel functioneel, want teken leven laag bij de grond. De teken klimmen als ze willen eten namelijk omhoog via een grasspriet en wachten tot er een mens of dier langs komt om op over te stappen. Dus als jij, of je hond of je kind, lekker door het lange gras struint of in een berg met bladeren springt, ben je een gewillig slachtoffer.

Bron: weer.nl