Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 7-5-2021

Na een tergend lange periode van koud lenteweer gaan de temperaturen dit weekend ineens fors omhoog. Dit gaat niet alleen gepaard met zonnige momenten, maar ook met regenachtige perioden. Die hoge temperaturen en nattigheid vormen samen bijzonder groeizaam weer. Daar waar de natuur al wekenlang in een ‘freeze’ is gebleven komt de flora deze dagen eindelijk echt tot ontwikkeling.

Bijzonder koude start van het voorjaar

We zijn dit jaar wel echt op de proef gesteld. Niet alleen vanwege alle beperkingen met betrekking tot de Corona, maar ook door de langslepende lentekou. Daar waar we allemaal smachten naar de warme lentezon, die volgens deskundigen ook een positief effect zou hebben op het aantal besmettingen, bleef het tot op heden veel te koud voor de tijd van het jaar. De maand april bleek zelfs ruim 3 graden kouder te zijn verlopen dan het langjarig gemiddelde. Ook de eerste week van mei bracht nog geen verandering. In de nacht van donderdag 6 op vrijdag 7 mei viel er in het zuiden van het land zelfs nog sneeuw, die een laagje van enkele centimeters achterliet. Heel bijzonder want sinds het begin van de metingen in 1901 is het nog maar vier keer eerder voorgekomen dat er in de maand mei in het laagland sneeuw bleef liggen. Sneeuwval in deze mate is sinds 1935 niet meer voorgekomen zo laat in mei. Vanwege het aanhoudende koude lenteweer loopt de natuur inmiddels 3 á 4 weken achter ten opzichte van vorig jaar.

Wind bepaalt alles

En dan ineens dit weekend 15 graden warmer, hoe kan dat nou? In het voorjaar is de wind, en dan vooral de richting waaruit deze waait, zeer bepalend voor de temperaturen die we in ons kleine kikkerlandje mogen verwachten. Het zeewater voor onze Nederlandse kust is uiteraard nog erg koud zo na de winter. Vlak voor de kust is het water nog niet veel warmer dan 8 graden en verder op zee zelfs nog enkele graden kouder. Als dan de wind over het wateroppervlak waait komt de lucht met dezelfde temperaturen het land binnen. Verder boven land kan de lucht slechts een paar graden opwarmen als de zon schijnt. Dus bij noordelijke en westelijke windrichtingen, die we deze lente tot nu toe veel gehad hebben, wordt het nooit veel warmer dan 9 tot 13 graden. Dit weekend draait de wind eindelijk naar zuidelijke richtingen waardoor de warme lucht uit het zuiden van Europa ons kan bereiken en we dus veel hogere temperaturen gaan ervaren.

Pollen en hooikoorts

De warmte komt dit weekend niet alleen, er trekken ook wolkenvelden mee waaruit regen valt. Zaterdag en zondag kunnen we een aantal stevige buien verwachten. Zaterdag wordt het al 13 tot 17 graden en zondag zelfs rond de zomers 25 graden. Dit betekent dat bomen en planten, die al wekenlang in de wacht staan, ineens allemaal massaal gaan uitlopen. Natuurlijk prachtig, eindelijk zullen we zeggen, maar er zijn ook een hoop mensen die de bui al zien hangen. Persoonlijk geniet ik van alle lentepracht, maar heb ook al mijn medicatie klaar staan. Eén op de vijf Nederlanders heeft namelijk last van niezen, jeukende ogen en kortademigheid als gevolg van hooikoorts. Bij hooikoorts reageren mensen op stuifmeel, ook wel pollen genoemd. Die verspreiden zich in de lucht voor de bevruchting en vermeerdering van planten en bomen. De pollen kunnen totaal geen kwaad, maar toch treedt het afweersysteem van hooikoortspatiënten direct in werking bij contact en zullen zij als gevolg daarvan onder andere gaan niezen en jeukende ogen krijgen. Vervelend, maar voor mij maakt de schoonheid van de natuur alles weer goed!

Kou keert niet meer terug

Nu zijn we natuurlijk wel wat huiverig na die wekenlange aanhoudende lentekou. Toch kan ik je geruststellen, want de kou keert gelukkig in die vorm voorlopig niet meer terug. Na het weekend trekt er maandag wel een storing voorbij met wolken en perioden met regen. Achter dit zogenaamde koufront stroomt weer wat minder warme lucht het land binnen, maar ook maandag wordt het, met een stevige zuidwestenwind, op de meeste plaatsen nog zo’n 15 tot 20 graden. De rest van de week, inclusief het Hemelvaartsweekend, blijft het groeizaam weer met geregeld zonneschijn, maar ook enkele buien en maxima rond een aangename 18 graden. Alleen aan de kust is het soms nog wel iets frisser als de wind van zee waait.

Bron: weer.nl