Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 3-5-2021

Het koude weer, dat we dit voorjaar in Nederland al zo lang hebben, houdt deze week nog aan. In het weekend volgt dan een spectaculaire weersomslag. Veel warmere lucht bereikt onze omgeving dan en zondag zou het bij veel zon al plaatselijk 25 graden, ofwel zomers warm kunnen worden.

Zover is het echter nog niet. De afgelopen nacht heeft het voor de 23e keer sinds 1 april weer op enkele plaatsen in Nederland gevroren. De koudste plek dit keer was het Limburgse Ell waar de temperatuur op normale waarnemingshoogte tot precies -2 graden daalde. In Eindhoven en in Volkel vroor het op 10 centimeter hoogte zelfs 5,1 graden.

Het noorden van het land was minder koud. Daar dreven in de nacht al wolkenvelden binnen en dit is het gebied waar vandaag een paar buien kunnen vallen. In het midden en zuiden overheersen de droge perioden en worden de wolkenvelden ook af en toe door wat zonneschijn afgewisseld. Er waait een matige, aan zee later af en toe krachtige zuidwestelijke wind en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 11 graden in het noorden tot 15 graden in het zuiden.

Actief lagedrukgebied

Ondertussen trekt een actief lagedrukgebied op het Noordzeegebied af. In Nederland krijgen we in de loop van vanavond en de komende nacht al met de bijbehorende regen en wind te maken. Aan zee komt tijdelijk een windkracht 8 te staan uit zuid tot zuidwest en in de kustgebieden kunnen windvlagen met snelheden tot ongeveer 90 kilometer per uur optreden. In de regen en de wind wordt het niet kouder dan ongeveer 8 of 9 graden.

Morgen vallen talrijke buien, soms met hagel of onweer. Vooral in de kustgebieden komt ook de zon er af en toe tussendoor, in het binnenland gebeurt dat minder vaak. Er staat een sterk vlagerige westelijke tot zuidwestelijke wind die aan zee nog steeds af en toe een windkracht 8 kan halen. Verder is heel het land gevoelig voor zware windstoten met snelheden tot 80 of 90 kilometer per uur, in het binnenland vooral tijdens buien. Pas in de avond begint de wind geleidelijk wat af te nemen. Bij dit alles is het met temperaturen van 10 tot 13 graden nog steeds erg koud voor mei. Tijdens de dodenherdenking zal de thermometer op veel plaatsen rond 8 graden aanwijzen.

Woensdag, donderdag en vrijdag blijft het koud

Ook woensdag (Bevrijdingsdag), donderdag en vrijdag houdt het koude weer met af en toe buien nog aan. Vooral vrijdag komt ook de zon weer beter tevoorschijn. De wind waait alle dagen uit westelijke richtingen en neemt weer behoorlijk in kracht af. Verder zijn de temperaturen tot en met vrijdag met waarden tussen 10 en 12 graden onverminderd laag voor de tijd van het jaar. Op Bevrijdingsdag wordt het zelfs niet warmer dan ongeveer 10 graden. Daarmee kan Bevrijdingsdag van dit jaar op een plek in de top 5 van koudste Bevrijdingsdagen ooit terechtkomen. Als het in de nachten eens mooi opklaart en de wind valt weg, kan het in het binnenland nog steeds ook dichtbij nul komen.

Weekend spectaculaire omslag

In het weekend volgt dan een spectaculaire weersomslag. We hebben het al vaker gezegd, maar de noordelijke wind van de laatste weken en een eventueel naar zuid draaiende wind horen bij elkaar. Ze zijn in de heersende drukverdeling allebei mogelijk. Vanaf zaterdag lijkt het eindelijk weer eens tot de zuidelijke variant van het huidige weerbeeld te komen. Op de Oceaan ten zuidwesten van Ierland komt een lagedrukgebied te liggen, boven het Europese continent bouwt zich juist een hogedrukgebied op. Zaterdag draait de wind in Nederland hierdoor naar zuid en kan de aanvoer van warme lucht beginnen. Het wordt dan in het noorden al 14 graden, in het zuiden mogelijk 19 graden. Eerst is er veel bewolking met mogelijk wat regen, later breekt in het zuiden de zon al door.

Volop zomerweer

Zonneschijn krijgen we vervolgens vanaf zondag overal. Omdat de wind zuidelijk blijft en later zelfs zuidoostelijk wordt, wordt de aangevoerde lucht daarbij nog wat warmer. Zondag wordt het op veel plaatsen al 20 tot 25 graden en misschien zelfs warmer. Bij de start van de nieuwe week kan de temperatuur overal nog een beetje hoger uitkomen. En dan is het ineens volop zomerweer.

Bron: weer.nl