Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 25-02-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het wisselend bewolkt met hier en daar een bui, in de Limburgse heuvels is er hierbij een kleine kans op natte sneeuw. In het noordoosten wordt het geleidelijk droog en breekt de zon meer door. De wind komt uit een noordelijke richting en is matig boven land, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Vanmiddag komt er in de zuidelijke helft eerst een enkele bui voor, in de Limburgse heuvels is er hierbij kans op natte sneeuw. Van het noorden uit komt er steeds meer zon en uiteindelijk wordt het vrijwel overal zonnig. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De wind komt uit een noordelijke richting en is matig, 3-4, aan zee af en toe vrij krachtig, 5 Bft.. Vanavond is er nauwelijks bewolking en is het droog. De noordelijke wind is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, in het noordelijke kustgebied af en toe krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht is het droog. De noord tot noordoostenwind is matig, 3-4, vlak aan zee vrij krachtig, 5 Bft.. De wind wordt in de loop van de nacht noordelijk en neemt vlak aan zee af naar matig, landinwaarts is dan weinig wind. De minimumtemperatuur varieert van 2°C in de kuststrook tot rond -2°C verder landinwaarts.

Synoptische ontwikkeling:

Tussen een hoog west van Schotland en een laag boven het zuiden van Zweden is de stroming noord- tot noordwestelijk. Aan de lijzijde van de Noorse bergen zien we een barocliene band ontstaan die de grens vormt tussen maritieme lucht aan de zuidwestzijde en continentale, significant drogere lucht aan de noordoostzijde. Deze band ligt boven het noordoosten, trekt zuidwestwaarts over het land en verlaat het zuidwesten in de loop van zaterdagmiddag. Achter deze barocliene band wordt de stroming noord tot noordoost en neemt de invloed van het opbouwende hoog bij Schotland toe.

De stroming is noordoostelijk aan de oostflank van een krachtig hogedrukgebied bij Schotland. We komen daardoor diep in de polaire lucht terecht. Het hogedrukgebied blijft tot ver in de volgende week min of meer stationair. Het hoog krijgt een rug die zich tot het oosten van Europa uitstrekt. In het weekend van 4/5 maart trekt het hoog richting het zuiden van de Britse Eilanden. Hierdoor wordt de stroming wat meer noordwestelijk. In de dagen daarna lijkt de noordwestelijke stroming aan te houden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het zonnig en droog. De noordelijke wind draait naar noordoost en neemt toe naar matig, 3-4, vlak aan zee af en toe vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag is het zonnig en droog. De middagtemperatuur ligt rond de 6°C. Morgenavond blijft het vrijwel onbewolkt en droog. De noord tot noordoostenwind neemt vlak aan zee af naar matig, 3-4 Bft., landinwaarts is er weinig wind. Het weercijfer komt tot een 9.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Na een nacht met op uitgebreide schaal vorst wordt het maandagmiddag 5°C tot 7°C. De zon schijnt weer volop en er komen slechts enkele sluierwolken voor. Hierbij waait een matige noordoostenwind, 3-4 Bft..

Ook dinsdagochtend begint vrij koud met op uitgebreide schaal lichte vorst. Al snel zal de flink in kracht toegenomen februarizon de temperatuur laten oplopen tot boven het vriespunt. Er zijn iets meer wolkenvelden aanwezig dan voorgaande dagen, maar de zon blijft nadrukkelijk aanwezig. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt 6°C of 7°C bij een veelal matige wind uit het noordoosten.

De dagen hierna verandert er aanvankelijk weinig aan het weerbeeld. Neerslag valt er niet en er zijn flink zonnige perioden. Hierbij liggen de maxima veelal tussen 5°C en 8°C. In de nachten vriest het op uitgebreide schaal licht. Landinwaarts kan het tijdens een rustige en heldere nacht soms zelfs matig vriezen met minima rond -5°C. De veelal matige wind blijft uit het noordoosten komen en die maakt het voor het gevoel overdag een paar graden kouder. Vanaf donderdag komt meer bewolking voor. Richting het einde van het weekend lijken de neerslagkansen iets toe te nemen.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Het blijft vrij koud met 60-70% kans op maximumtemperaturen onder het langjarig gemiddelde. De kans op vorst in de nacht daalt naar 30-40% terwijl de neerslagkans stijgt naar 30-40%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema