Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

35

Volgende update: 18-02-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er in de noordelijke helft brede opklaringen. Verder naar het zuiden is er veel bewolking en kan het af en toe regenen. Langs de zuidwestkust komt plaatselijk mist voor. De westelijke wind is overwegend matig, 3-4, aan de kust af en toe vrij krachtig, 5 Bft..

Komende nacht gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Het koelt in het noordoosten eerst nog af naar 4°C, elders wordt het niet veel kouder dan 6°C tot 9°C. De wind komt uit west tot zuidwest en is matig, 3-4, langs de westkust neemt de wind toe naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een diepe depressie boven Zuidwest-Zweden trekt gedurende de periode oostwaarts en komt zondag boven de Baltische Staten te liggen. Een zwak koufront verlaat de komende uren tijdelijk het zuidoosten en komt in de loop van de avond boven België tot stilstand. Een oost-west georiënteerde occlusie boven het midden trekt in eerste instantie ook nog zuidwaarts en komt rond 21 UTC tot stilstand in het rivierengebied. Daarna bewegen deze systemen langzaam weer noordwaarts op nadering van een kleine randstoring. Deze trekt zaterdag in de loop van de ochtend net noord van de Wadden OZO-waarts, ongeveer samenvallend met het occlusiepunt. Het bijbehorende koufront trekt vervolgens in de middag en avond enigszins golvend zuidoostwaarts over ons land. We blijven echter in de valse warme sector achter dit front met een vrijwel stationaire WNW-OZO georiënteerde occlusie boven het uiterste noordoosten. In de nacht naar zondag volgt een nieuw kleinschalig laag ongeveer dezelfde koers als het vorige, waarna het ingedraaide deel van de occlusie zondagochtend OZO-waarts over de noordelijke helft van ons land trekt.

Aan de noordflank van hoge druk boven Biskaje en Frankrijk staat in onze omgeving een westelijke stroming waarin de komende dagen enkele storingen over ons land trekken. Een Atlantisch lagedrukgebied trekt begin volgende week uitdiepend oostwaarts en ligt halverwege de week ten noorden van Schotland. Ten westen ervan bevindt zich een hoogtetrog. Ons land bevindt zich dan in een soort van niemandsland tussen deze trog en een hoog boven Scandinavië. Het Schotse lagedrukgebied splitst vervolgens samen met de hoogtetrog in tweeën, waarbij er één kern richting Spanje trekt en de ander naar de Noorse zee. Hiertussen kan een omvangrijk hogedrukgebied boven de Ocean oostwaarts trekken en ligt in het laatste weekeinde van februari boven de Noordzee.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. De wind uit west tot zuidwest neemt toe naar vrij krachtig boven land, 5, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In het noordelijk kustgebied komen aan het einde van de ochtend (zware) windstoten voor tot ca. 75 km/uur. Morgenmiddag valt eerst vooral landinwaarts nog regen. Van het noordwesten uit wordt het overwegend droog en komt er vooral in de noordelijke helft van het land af en toe zon. Met een maximumtemperatuur van 11°C is het vrij zacht. De wind is westelijk en neemt af naar matig, 3-4, langs de (zuid)westkust naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond wordt de bewolking overal dikker en komen er perioden met regen. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

De zondag begint met veel bewolking en in het zuiden en oosten valt eerst nog wat regen. De regen trekt naar Duitsland weg en vooral later op de ochtend en zeker zondagmiddag is het droog met af en toe zonneschijn. Er staat maar weinig wind en het wordt 7°C in het noorden en 9°C in het zuiden.

Tijdens de eerste dagen van de week is het licht wisselvallig met een mix van zon, wolken en af en toe wat regen. Het is 9°C tot 11°C, maar dinsdag is het duidelijk zachter en kan het 11°C tot lokaal 13°C worden. Tijdens de nachtelijke uren ligt het kwik ruim boven nul.

Later in de week is het weer wat vaker droog en schijnt geregeld de zon. Er is ook kans op buien en doordat de bovenlucht kouder wordt kunnen deze buien soms winters zijn. De temperatuur ligt tussen 6°C en 8°C en ook de nachten worden weer wat kouder.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Overgang van een vrij wisselvallig naar een overwegend droog weertype. Onzekere temperatuurverwachting: 50% kans op temperaturen onder normaal en 50% op waarden rond of erboven.

Meteo Delfzijl - Geert Molema