Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

04

Volgende update: 15-02-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend komt eerst plaatselijk mist voor. Deze lost geleidelijk op, maar in het noorden kan dat tot halverwege de ochtend duren. Verder is het zonnig. Er is landinwaarts weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer steekt een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuiden op. Vanmiddag is het half bewolkt. De maximumtemperatuur ligt tussen 9°C op de Wadden en plaatselijk 14°C in het zuidoosten. Er is weinig wind, maar aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidwesten. Vanavond is het eerst onbewolkt. Aan het einde van de avond raakt het in het westen bewolkt, maar het blijft droog. De wind uit het zuidwesten neemt overal toe naar matig, 3-4, in het Waddengebied naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht valt er vooral in het noorden en westen af en toe regen. Het koelt af naar 7°C langs de westkust tot plaatselijk 3°C in het zuidoosten. Er staat een matige zuidwestenwind, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hoog boven Midden-Europa met een uitloper naar de Oostzee trekt oostwaarts. De stroming komt uit zuid tot zuidwest en neemt woensdag in kracht toe. Het weer speelt zich vooralsnog af in de grenslaag. Woensdagavond nadert een zwak koufront (duidelijk herkenbaar aan een band met hogere theta-w en bewolking/neerslag) vanuit het westen. Het koufront trekt in de nacht naar donderdag van noordwest naar zuidoost over Nederland. Daarna is de stroming westelijk. Donderdagavond volgt er van het westen uit een occlusie. Deze is ook duidelijk herkenbaar. Het was van oorsprong een warmtefrontgolf.

De stroming is tot en met het midden van de volgende week zonaal. Diverse randstoringen trekken over het Noordzeegebied. Vrijdag trekt een actief lagedrukgebied ten noorden van Schotland oostwaarts. Na het weekeinde komen we in het grootste deel van de leden (tijdelijk) onder invloed van een volgend hoog dat over het Noordzeegebied oostwaarts trekt. In een groot deel van de leden komt er na het midden van de volgende week een nieuw hoog, vaak ten westen of zuidwesten van het Noordzeegebied.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het grijs en in het zuiden en oosten valt af en toe motregen bij een meest matige zuidwestenwind, 3-4 Bft.. Morgenmiddag is het bewolkt, maar wel is het tijdelijk droog. In de namiddag gaat het echter van het westen uit opnieuw (mot)regenen. De zuidwestenwind is aan zee vrij krachtig, 5, elders matig, 3-4 Bft.. De maxima liggen rond 9°C. Morgenavond is het bewolkt met af en toe (mot)regen. De wind blijft uit het zuidwesten waaien en is langs de westkust vrij krachtig, 5, en landinwaarts matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag krijgen we te maken met uitzonderlijk hoge temperaturen voor halverwege februari. De temperatuur stijgt naar 12°C in het noorden van het land tot een graad of 13 in het midden en zuiden van het land. Maxima van 6°C of 7°C zijn gebruikelijk half februari. Echt aangenaam zal het echter niet zijn. Het beloof namelijk een onstuimige dag te worden met flink wat wind. Boven land staat een vrij krachtig tot soms krachtige westenwind, 5-6 Bft.. Aan zee is de wind krachtig en in het Waddengebied soms stormachtig, 6-8 Bft.. Verspreid over het land komen enkele buien voor, maar er is ook af en toe ruimte voor de zon.

Zowel op zaterdag als zondag is het overwegend bewolkt. Alleen zondagmiddag lijkt het erop dat de zon nog even door kan breken. Vooral zaterdag staan er perioden met regen op het programma. Ook zondagochtend kan het nog enige tijd regenen, maar vanaf de middag blijft het hoogstwaarschijnlijk overal droog. De temperatuur stijgt op beide dagen naar 9°C tot 12°C en daarmee blijft het zacht voor de tijd van het jaar. Na het weekend keert het droge en zonnige weerbeeld weer terug.

Na het weekend keert het droge en zonnige weerbeeld weer terug. De temperatuur stijgt overdag dagelijks naar 8°C tot 10°C. De nachten verlopen weer iets kouder met temperaturen rond of net boven het vriespunt.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst wisselvallig met temperaturen rond normaal. In het laatste weekeinde van februari naar 20% afnemende neerslagkans en 50% kans op vorst in de nacht.

Meteo Delfzijl - Geert Molema