Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 10-02-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend komt er op meerdere plaatsen (dichte) mist voor, met uitzondering van het noorden. De mist lost later in de ochtend op de meeste plaatsen op. In het midden en noorden kunnen vooral bruggen en viaducten nog plaatselijk glad zijn. Verder breekt de zon op veel plaatsen door. Het blijft droog. De wind neemt toe naar matig, 3-4 Bft., en komt uit het zuidwesten. Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft.. Aan zee is de wind vrij krachtig, in het Waddengebied krachtig, 5-6 Bft.. Vanavond trekt bewolking van het noorden uit zuidwaarts. Het blijft droog. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen plaatselijk 3°C landinwaarts en 6°C langs de noordwestkust. Er staat een matige wind, 3-4 Bft., uit richtingen tussen west en zuidwest. In het Waddengebied is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

De stroming is westelijk aan de noordflank van een gordel van hoge druk ten zuiden van ons land. De grenslaag is landinwaarts vochtig. Vanochtend schampt een NW-ZO georiënteerde occlusie het noordoosten van de FIR. Een laag bij IJsland trekt gedurende de periode over Midden-Scandinavië naar Noordwest-Rusland. Bijbehorend ONO-WZW georiënteerd warmtefront bereikt vanmiddag het noorden van de FIR, vanavond het noorden van het land en zaterdagochtend het zuidoosten, waar het wat blijft slepen. Het warmtefront wordt steeds diffuser als het zwaartepunt van hoge druk zaterdag boven Noord-Frankrijk komt te liggen. De frontale structuren kunnen nog het beste gevolgd worden in de Total Precipitable Water. Het koufront trekt vanmiddag en vanavond eerst zuidwaarts over het noordoostelijke deel van de Noordzee, maar trekt zaterdag weer geleidelijk als warmtefront oostwaarts, zodat vrijwel het gehele aandachtsgebied in de warme sector terechtkomt.

Zondag ligt het zwaartepunt van een omvangrijk hoog net zuidoost van ons land en voert een zwakke westelijke stroming vrij vochtige en zachte lucht aan. Begin volgende week trekt het hoog richting Midden-Europa, later volgende week naar Zuidoost-Europa. De stroming blijft zwak, maar draait geleidelijk naar zuidelijke richtingen, waardoor de aangevoerde lucht wat droger wordt. Vanaf vrijdag 17 februari wordt de stroming geleidelijk wat meer zonaal boven de oceaan en kunnen storingen af en toe dichterbij komen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het zwaar bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog. Er staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het westen. In het Waddengebied is de wind vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag is het zwaar bewolkt, met mogelijk af en toe wat zon. De middagtemperatuur is ongeveer 9°C. Het blijft vrijwel overal droog. Morgenavond is het zwaar bewolkt. Het blijft droog en er is weinig wind. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag begint regionaal grijs met nevel en mist. De grijzigheid kan lokaal hardnekkig zijn, maar naarmate de dag vordert wordt het steeds lichter. In de middag breekt geleidelijk op steeds meer plaatsen de zon af en toe door. Het blijft overal droog en er staat weinig wind. De temperatuur loopt op naar 10-11°C.

Maandag zijn er perioden met zon en blijft het overal droog. De wind waait zwak tot matig, 2-3 Bft., uit het oosten tot zuidoosten en het wordt, na een nachtelijke temperatuur van 2°C tot 4°C, opnieuw 10°C of 11°C.

De rest van de week is er een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Met name in de nacht en ochtend komt regionaal mist voor, maar tijdens de middaguren schijnt de zon flink. Het blijft voorlopig droog en er waait een zwakke tot matige zuiden- tot zuidoostenwind, 1-4 Bft.. Pas aan het eind van de week stijgt de kans op een (lokale) bui. De temperatuur daalt in de nachten naar 1°C tot 4°C boven nul, maar tijdens langdurende opklaringen kan het soms een graadje vriezen. Overdag stijgt het kwik naar 9°C tot 12°C.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Ca. 40% kans op een overgang naar een wisselvalliger weertype. De temperaturen blijven waarschijnlijk boven het langjarige gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema