Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

39

Volgende update: 05-02-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het bewolkt. Er valt af en toe motregen. Plaatselijk komt er mist voor. Landinwaarts staat er weinig wind. In de kustgebieden steekt een matige wind, 3-4 Bft., op uit het zuidwesten.

Komende nacht valt er af en toe regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het zuidwesten tot 3°C in het noordoosten. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust en op het IJsselmeer komt later een vrij krachtige tot krachtige noordwestenwind te staan, 5-6 Bft.. In het noordelijk kustgebied wordt de wind mogelijk hard, 7 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

We bevinden ons onder invloed van een zadelgebied. Een NW-ZO georiënteerd warmtefront (Td = 8°C) nabij Rotterdam trekt langzaam oostwaarts en verlaat zondagochtend het noordoosten. Vannacht rond 04 UTC bereikt een duidelijk herkenbaar NO-ZW georiënteerd koufront het noordwesten en tussen 09 en 10 UTC het uiterste zuidoosten. Na passage van het koufront wordt de stroming noordelijk onder invloed van een hoog boven de Britse Eilanden. Dit hoog heeft een uitloper boven onze omgeving.

In een meanderende west- tot noordwestelijke stroming trekken (occluderende) frontale zones over onze omgeving. Vanaf woensdag komen we wat dieper in de polaire lucht. Aan het einde van volgende week nadert een krachtige Atlantische rug en komt een hoog aan de grond in de buurt van ons land uit. Vanaf het weekend van 4/5 februari is het de vraag wat dit hogedrukgebied gaat doen: de meeste leden laten geleidelijk een westelijke stroming op gang komen, maar ca. 25% van de leden laat een blokkade ontstaan boven onze omgeving.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend regent het eerst nog, maar in het westen en noorden wordt het droog en klaart het op. De noordelijke wind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag is er in de noordelijke helft veel zon. In het zuiden zijn er meer wolken. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur is ongeveer 9°C. Morgenavond is het droog. De noordelijke wind is matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag zijn er flinke perioden met zon, maar er trekken soms ook wolkenvelden over het land. Het blijft overal droog en bij een zwakke tot hooguit matige noordoostenwind, 2-4 Bft., loopt de temperatuur op naar 5°C in het noordoosten en naar 6 of 7°C elders. Daarmee is de temperatuur heel gebruikelijk voor de tijd van het jaar. In de avond en nacht naar dinsdag is het helder en bij weinig wind daalt de temperatuur vrij snel tot onder nul. De temperatuur daalt uiteindelijk naar -1°C tot lokaal -5°C, maar er kan wel lokaal nevel en mist ontstaan.

Dinsdag is het een zonnige dag met in de middag hooguit wat sluierwolken. Wel kan de dag regionaal grijs beginnen met nevel en mist, maar de verwachting is dat de grijzigheid snel verdwijnt. Het is overal droog en er waait een zwakke oosten- tot zuidoostenwind, 1-2 Bft.. De temperatuur loopt op naar 4°C of 5°C.

De rest van de week blijft het droog en schijnt de zon flink. Er staat over het algemeen weinig wind en daardoor kan in de nachten regionaal mist ontstaan. Mogelijk is de mist overdag hardnekkig en dan kan het een tijdje duren voordat de zon tevoorschijn komt. Bij flink wat zonneschijn wordt het 5°C, maar mocht het grijs blijven dan is het enkele graden kouder. Tijdens de nachtelijke uren kan het licht tot matig vriezen met minima tussen -2°C en lokaal -7°C. Later in de week verschijnt er meer bewolking en dan worden vooral de nachten minder koud.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

50% kans op aanhouden van het rustige en droge weer. 50% kans op overgang naar wisselvallig weer. De kans op vorst in de nacht neemt af naar ongeveer 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema