Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 03-02-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er veel bewolking en mogelijk valt er in het noorden en later oosten plaatselijk lichte regen. In het noordoosten is de zon later af en toe te zien. De wind komt uit het westen en is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. In het noordelijk kustgebied is de wind eerst nog hard, 7 Bft.. Vanmiddag zijn er in het noorden en noordoosten zonnige perioden. In het zuiden blijft het bewolkt. Op de meeste plaatsen is het droog, maar vooral in het oosten kan wat regen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind neemt later in de middag iets af. Vanavond wordt het van het zuidwesten uit weer overal bewolkt en gaat het in het zuidwesten en uiterste zuiden af en toe motregenen. Op andere plaatsen blijft het overwegend droog. De wind uit west tot noordwest is zwak tot matig, 2-3, aan zee soms vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht valt er in het zuidwesten en uiterste zuiden af en toe motregen, elders blijft het droog. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 7°C in het zuidwesten tot 2°C in het noordoosten. Er staat een zwakke tot matige, 2-4, langs de kust eerst vrij krachtige, noordwestenwind, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

We bevinden ons in een noordwestelijke stroming in een warme sector. Vrijdagochtend trekt een lagedrukgebied over het zuiden van Scandinavië zuidoostwaarts. Het koufront is herkenbaar aan een band met grenslaagbewolking, een sterke gradient in Td en minder wind dan in de omgeving. Het bereikt Nederland vrijdagochtend en wordt stationair boven het zuidwesten en uiterste westen. Zaterdag vormt zich boven het Noordzeegebied een zadelgebied en neemt de stroming sterk in kracht af. Het front trekt zaterdagmiddag als warmtefront langzaam oostwaarts. Het front is ondiep en het weer speelt zich grotendeels af in de grenslaag. Zaterdagmiddag wordt de stroming op de Noordzee westnoordwestelijk. Een duidelijk herkenbaar koufront trekt dan zuidoostwaarts en bereikt in de nacht naar zondag de kust.

en hoog met de hoofdkern boven de Britse Eilanden trekt oostzuidoostwaarts. Vanaf dinsdag groeit een volgend hoog aan de noordwestkant aan het hoog vast. Dit herhaalt zich waarschijnlijk aan het einde van de week. Het Noordzeegebied bevindt zich volledig onder invloed van het hoog. Aan de noordkant van het hoog bevindt zich een sterke zuidwestelijke stroming. In het weekeinde komt in veel leden een actief lagedrukgebied op de noordelijke Atlantische Oceaan te liggen. De kans op een zonale stroming in het Noordzeegebied neemt dan ook toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend blijft het in het zuidwesten bewolkt en regenachtig. In het noordoosten breekt de zon af en toe door en is eerst plaatselijk mist mogelijk. Er is weinig wind. Morgenmiddag raakt het vrijwel overal weer bewolkt en valt er in het midden en westen plaatselijk wat lichte motregen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 6°C in het noordoosten tot 10°C in het zuidwesten. Morgenavond blijft het bewolkt en valt er af en toe lichte regen of motregen. Landinwaarts staat weinig wind, in de kustgebieden steekt een matige west- tot zuidwestenwind op, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag krijgen we op uitgebreide schaal de zon te zien. Lokaal is een enkele bui niet uitgesloten, maar op veruit de meeste plaatsen blijf het droog. Bij een matige tot aan zee vrij krachtige noordwestenwind, 3-5 Bft., wordt het een graad of 8.

Maandag blijft het de hele dag droog en we hebben te maken met een mix van wolkenvelden en opklaringen. Bij een afnemende wind ligt de temperatuur iets lager vergeleken met voorgaande dagen. Overdag wordt het 6°C.

Het droge en zonnige weertype blijft in de nieuwe week nog wel even standhouden. De temperatuur stijgt overdag veelal naar 4°C tot 6°C. In de nachten vriest het op uitgebreide schaal licht. Tijdens flink heldere nachten kan het landinwaarts lokaal ook matig vriezen. Veel wind staat er niet en in de ochtenduren is soms ook mist mogelijk.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

50% kans op aanhouden van het rustige en droge weer. 50% kans op overgang naar wisselvallig weer. De kans op vorst in de nacht neemt af naar ongeveer 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema