Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 02-02-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt. In de noordelijke helft regent het op veel plaatsen en geleidelijk gaat het ook elders af en toe regenen. In het uiterste noordoosten eerst nog even droog. De wind komt uit het westen en is overwegend matig, 3-4, aan zee soms vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. In het noordoosten neemt de wind af en aan het einde van de ochtend staat daar weinig wind. Vanmiddag is het bewolkt. In het begin regent het op veel plaatsen van tijd tot tijd, vooral in de noordoostelijke helft. Van het zuidwesten uit wordt het op steeds meer plaatsen droog. Aan het einde van de middag regent het nog in met name het noordoosten. De maximumtemperatuur ligt tussen 6°C in het noordoosten en 9°C in het zuidwesten. De wind waait uit het westen en is matig, 3-4 Bft.. In het noorden en oosten is er aan het begin van de middag weinig wind. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Vanavond is het bewolkt en valt er plaatselijk af en toe wat regen of motregen. In het noordoosten regent het eerst nog wat langduriger. De wind komt uit het westen en is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.
u
Komende nacht kan er in het oosten en zuidoosten plaatselijk nog lichte (mot)regen vallen. In de rest van het land in het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind komt uit het westen en is matig, 3-4, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een warmtefront van Noordzeeplatform EHDV naar Nijmegen trekt langzaam oostwaarts. Aan het begin van de avond passeert het warmtefront het noordoosten van het land. Het warmtefront activeert daarbij als gevolg van toenemende warmteadvectie. Vanaf vanavond komt het aandachtsgebied steeds dieper in de warme sector. Een secundair laag trekt vrijdagochtend via het zuiden van Noorwegen zuidoostwaarts. Het bijbehorende koufront bereikt vrijdagochtend 10 UTC het uiterste noorden. Onder de rechter uitgang van de jet is dit koufront zwak ontwikkeld. Het koufront trekt nog wat zuidwaarts en ligt in de avond van noordwest naar zuidoost, waarna het koufront weer opgetild wordt als warmtefront.

Een hogedrukgebied ligt boven het westen van Frankrijk. Aan de noordflank trekken storingen oostwaarts. Geleidelijk trekt een tweede hogedrukgebied boven de Oceaan oostwaarts en gaat samen met het eerder genoemde hoog. Het zwaartepunt van de hoge druk komt vervolgens nabij Ierland te liggen, terwijl een frontaal systeem zondag aan de oostflank van dit hoog van het noorden uit over ons land trekt. Het hoog trekt oostwaarts, terwijl een volgend hoog boven de oceaan dichterbij komt en wederom verbinding maakt. Er ontstaat zo een gordel van hoge druk vanaf de oceaan richting de Baltische Staten. Het zwaartepunt hiervan komt steeds meer boven Oost-Europa terecht met een uitloper richting ons land en de Britse Eilanden. In de tweede helft van volgende week wordt de gordel van hoge druk enigszins opgebroken als een lagedrukgebied richting IJsland koerst. Hierdoor komen frontale systemen dichterbij, zonder dat ze voor het einde van de operationele run verder komen dan de Britse Eilanden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er veel bewolking en mogelijk valt er in het oosten en zuidoosten plaatselijk lichte regen. In het westen en noordwesten is de zon mogelijk even te zien. De wind komt uit het westen en is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Mogelijk wordt de wind in het noordelijk kustgebied even hard, 7 Bft.. Morgenmiddag is het zwaar bewolkt. Op de meeste plaatsen is het droog, maar vooral in het oosten kan wat regen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind komt uit west tot noordwest en is matig, 3-4, aan zee (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Later in de middag neemt de wind iets af. Morgenavond is het zwaar bewolkt met af en toe regen of motregen. De wind uit west tot noordwest is zwak tot matig, 2-3, aan zee soms vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Ook zaterdag bestaat het weerbeeld uit veel wolkenvelden en vooral in het binnenland soms (mot)regen. In de kustprovincies kan af en toe de zon doorbreken. De wind is zwak of matig, 2-3 Bft., en waait uit westelijke richtingen. Het wordt opnieuw 10°C of 11°C op de meeste plaatsen.

In de nacht naar zondag trekt een regengebied van west naar oost over het land. Er achter volgen opklaringen en daar profiteren we overdag van. Er zijn zonnige perioden met later in de middag ook stapelwolken en landinwaarts een bui. Het wordt 8°C of 9°C bij een matige, 3-4, aan zee (vrij) krachtige, noordwestenwind, 5-6 Bft..

Vanaf maandag breekt een grotendeels droge periode aan. Daarbij zijn er vaak zonnige perioden, al kan er ook wel eens een grotendeels bewolkt dagdeel tussen zitten. Het wordt kouder met maxima rond een graad of 5 en in de nachten vaak op uitgebreide schaal lichte vorst. Tijdens een meer bewolkte nacht blijft de temperatuur wel (net) boven nul.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst zonnige perioden en overwegend droog bij temperaturen rond of iets onder het langjarig gemiddelde. Vanaf volgend weekend neemt de dagelijkse neerslagkans toe naar 50-60%, komt er meer bewolking en stijgen de temperaturen naar iets boven het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema