Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 02-02-2023 om ± 07:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. In een strook van Noord-Holland naar Gelderland komen enkele buien voor, plaatselijk met hagel en onweer. Elders valt slechts plaatselijk wat regen en in het uiterste noordoosten blijft het vrijwel overal droog. De wind komt uit west tot noordwest en is overwegend matig, 3-4, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig, 6, en in het Waddengebied af en toe hard, 7 Bft..

Komende nacht regent het vooral in het midden en zuiden af en toe. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het noordoosten en 7°C in het zuidwesten. De wind komt uit een westelijke richting en is matig, 3-4, op het IJsselmeer en aan de kust matig tot vrij krachtig, 4-5, aan het begin van de nacht op de Wadden en aan de zuidwestkust krachtig, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Met een stevige west- tot noordwestelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een frontale zone ligt vanavond min of meer evenwijdig aan de stroming boven het midden en trekt nog iets zuidwaarts. In de loop van komende nacht wordt het geheel van het westen uit "opgetild" om als NW-ZO georiënteerd warmtefront heel langzaam oostwaarts te trekken. Pas donderdagavond passeert het warmtefront het noordoosten van het land. Het warmtefront activeert daarbij als gevolg van toenemende warmte advectie. Vanaf donderdagavond komt het aandachtsgebied dieper in de warme sector. Een secundair laag trekt vrijdagochtend via het zuiden van Noorwegen zuidoostwaarts. Het bijbehorende koufront bereikt vrijdagmiddag 12 UTC het uiterste noorden. Onder de rechter-uitgang van de jet is dit koufront zwak ontwikkeld.

Een hogedrukgebied ligt boven het westen van Frankrijk. Aan de noordflank trekken storingen oostwaarts, een warmtefront is ons land net gepasseerd. Geleidelijk trekt een tweede hogedrukgebied boven de Oceaan oostwaarts en gaat samen met het eerder genoemde hoog. Het zwaartepunt van de hoge druk komt vervolgens nabij Ierland te liggen, terwijl een frontaal systeem zondag aan de oostflank van dit hoog van het noorden uit over ons land trekt. Het hoog trekt oostwaarts, terwijl een volgend hoog boven de oceaan dichterbij komt en wederom verbinding maakt. Er ontstaat zo een gordel van hoge druk vanaf de oceaan richting de Baltische Staten. Het zwaartepunt hiervan komt steeds meer boven Oost-Europa terecht met een uitloper richting ons land en de Britse Eilanden. In de tweede helft van volgende week wordt de gordel van hoge druk iets naar het zuiden gedrongen als een lagedrukgebied richting IJsland koerst. Hierdoor komen frontale systemen dichterbij, zonder dat ze voor het einde van de operationele run verder komen dan de Britse Eilanden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en regent het in het hele land van tijd tot tijd. De wind komt uit het westen en is overwegend matig, 3-4, aan zee soms vrij krachtig, 5 Bft.. In de loop van de ochtend wordt de wind in het noordoosten en in het Waddengebied steeds zwakker terwijl aan de westkust de wind toenemen naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag is het bewolkt. In het begin regent het op veel plaatsen van tijd tot tijd. Van het zuidwesten uit wordt het droog en aan het einde van de middag regent het alleen nog in het noordoosten. De maximumtemperatuur ligt tussen 6°C in het noordoosten en 9°C in het zuidwesten. De wind waait uit het westen en is matig, 3-4 Bft., in het noordoosten is er aan het begin van de middag weinig wind. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond is het bewolkt. Met uitzondering van het noordoosten is het overal droog. In het noordoosten regent het eerst, maar in de loop van de avond wordt het daar ook droog. De matige wind 3-4 Bft., komt uit het westen en is aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag is het zacht voor de tijd van het jaar met 9°C in het noordwesten tot 11°C in het midden en zuiden van het land. Maxima rond 6°C zijn gebruikelijk begin februari. Er waait een matige, aan zee (vrij) krachtige, wind, 5-6 Bft., uit het westen tot noordwesten. Opnieuw wordt het een dag met veel wolken en hooguit lokaal af en toe wat zon. Mogelijk valt lokaal een beetje (mot)regen; de kans hierop is het grootst in Oost-Nederland. Het grootste deel van de dag zal op de meeste plaatsen droog verlopen.

Ook zaterdag is het zacht met maxima rond 10°C. Er is opnieuw veel bewolking en kans op lokaal een beetje regen, maar een echt natte dag wordt het niet.

Vanaf zondag zien we de zon weer vaker in het weerbeeld. Op zondag is kan op enkele buien, maar vanaf maandag lijkt een grotendeels droge periode aan te breken. Wel wordt het kouder met volgende week maxima rond 5°C en in de nachten een vrij grote kans op lichte vorst.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Zonnige perioden en overwegend droog. De temperaturen liggen in het begin onder het langjarig gemiddelde, maar lopen geleidelijk op naar waardes rond het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema