Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 01-02-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend neemt de bewolking toe en komen er vooral in het noorden en noordoosten enkele buien voor. Er is een kleine kans op hagel en onweer. De wind komt uit een westelijke richting en wordt vrij krachtig boven land, 5, en krachtig tot hard, 6-7 Bft., aan de kust en boven het IJsselmeer. In het noordelijk kustgebied wordt de wind stormachtig, 8 Bft.. Aan zee, op het IJsselmeer en in het noorden van het land is er kans op zware windstoten van 75-90 km/u. Vanmiddag is er vrij veel bewolking en komen er vooral in het noorden en midden enkele buien voor. In het noordoosten is er een kleine kans op onweer en hagel. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. Vanavond is het half tot zwaar bewolkt en regent het af en toe in de zuidelijke helft. De wind komt uit west tot noordwest en is matig, 3-4, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig, 6 en in het Waddengebied af en toe hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 3.

Komende nacht regent het vooral in het midden en zuiden af en toe. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het noordoosten en 7°C in het zuidwesten. De wind komt uit een westelijke richting en is matig, 3-4, op het IJsselmeer en aan de kust matig tot vrij krachtig, 4-5, aan het begin van de nacht op de Wadden en aan de zuidwestkust krachtig, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Met een stevige westelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een trog trekt over het noorden en noordoosten van het land. Een warmtefrontafloper ten noordwesten van de FIR trekt onder invloed van de straalstroom snel zuidoostwaarts en bereikt al rond 07 UTC platform EHDV. Vanaf halverwege vanochtend ligt deze afloper WNW-OZO georiënteerd boven het noorden van het land. Er is in feite sprake van een smalle dubbelstructuur die evenwijdig aan de stroming ligt en langzaam zuidelijker komt te liggen. Vanavond ligt deze band boven het midden, in de nacht naar donderdag komt deze niet veel zuidelijker. Vanaf het einde van de nacht naar donderdag wordt het geheel van het westen uit "opgetild" om als NW-ZO georiënteerd warmtefront oostwaarts te trekken. Pas donderdagavond passeert dit warmtefront het noordoosten van het land. Het warmtefront activeert daarbij als gevolg van de warm conveyor belt.

Een hogedrukgebied ligt boven het westen van Frankrijk. Aan de noordflank trekken storingen oostwaarts, een warmtefront is ons land net gepasseerd. Geleidelijk trekt een tweede hogedrukgebied boven de Oceaan oostwaarts en gaat samen met het eerder genoemde hoog. Het zwaartepunt van de hoge druk komt vervolgens nabij Ierland te liggen, terwijl een frontaal systeem zondag aan de oostflank van dit hoog van het noorden uit over ons land trekt. Het hoog trekt oostwaarts, terwijl een volgend hoog boven de oceaan dichterbij komt en wederom verbinding maakt. Er ontstaat zo een gordel van hoge druk vanaf de oceaan richting de Baltische Staten. Het zwaartepunt hiervan komt steeds meer boven Oost-Europa terecht met een uitloper richting ons land en de Britse Eilanden. In de tweede helft van volgende week wordt de gordel van hoge druk iets naar het zuiden gedrongen als een lagedrukgebied richting IJsland koerst. Hierdoor komen frontale systemen dichterbij, zonder dat ze voor het einde van de operationele run verder komen dan de Britse Eilanden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en regent het in het hele land van tijd tot tijd. De wind komt uit het westen en is overwegend matig, 3-4, aan zee soms vrij krachtig, 5 Bft.. In de loop van de ochtend wordt de wind in het noordoosten en in het Waddengebied steeds zwakker terwijl aan de westkust de wind toenemen naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag is het bewolkt. In het begin regent het op veel plaatsen van tijd tot tijd. Van het zuidwesten uit wordt het droog en aan het einde van de middag regent het alleen nog in het noordoosten. De maximumtemperatuur ligt tussen 6°C in het noordoosten en 9°C in het zuidwesten. De wind waait uit het westen en is matig, 3-4 Bft., in het noordoosten is er aan het begin van de middag weinig wind. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond is het bewolkt. Met uitzondering van het noordoosten is het overal droog. In het noordoosten regent het eerst, maar in de loop van de avond wordt het daar ook droog. De matige wind 3-4 Bft., komt uit het westen en is aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag blijft een doorstaande wind uit westelijke richtingen de laatste werkdag van de week zachte lucht aanvoeren. In een groot deel van het land liggen de maxima rond 10°C. Daarmee is het ronduit zacht voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor begin februari liggen rond 6°C. De dag verloopt grotendeels droog met slechts af en toe een spatje motregen. Alleen aan zee kan lokaal de zon even doorbreken, elders is het weerbeeld veelal grijs.

Het weekend begint droog en bewolkt. Op zaterdag zien we de zon nauwelijks en lokaal kan een enkele bui vallen. Zondag kan de zon zich wel weer even laten zien maar komen ook enkele buien voor. Op beide dagen stijgt de temperatuur naar 8°C tot 9°C. De dagen daarna lijkt de kans op een iets kouder weertype toe te nemen.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Zonnige perioden en overwegend droog. De temperaturen liggen in het begin onder het langjarig gemiddelde, maar lopen geleidelijk op naar waardes rond het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema