Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

07

Volgende update: 27-01-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het zwaar bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog. Er komen van het noorden uit opklaringen binnen. De wind komt uit het noordoosten en is matig, 3-4, langs de westkust en aanvankelijk ook de Wadden, vrij krachtig, 5 Bft.. Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt. De wind komt uit het noordwesten en is matig, 3-4, langs de zuidwestkust vrij krachtig, 5 Bft.. De middagtemperatuur komt rond 4°C uit. Vanavond is het half tot zwaar bewolkt en droog. De wind komt uit het noordoosten en is matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht ontstaat er plaatselijk mist. De minimumtemperatuur ligt rond -4°C. Er staat weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied op enige afstand ten zuidwesten van Ierland heeft een rug in noordoostelijke richting naar de Noorse westkust. Deze rug trekt zuidwaarts en de rugas bereikt aan het begin van de nacht naar zaterdag het noorden van het land. De oriëntatie kantelt daarbij naar west-oost. De rugas ligt zaterdag om 12 UTC boven het zuiden van het land, dan zuidwest-noordoost georiënteerd. Op nadering van de rug zakt de subsidentie-inversie van circa 1,5 km (5000 vt) naar 300 m (1000 vt). Na passage stijgt deze weer naar 900 m (300 vt). Een noordoost-zuidwest georiënteerd koufront bereikt zaterdagmiddag het uiterste noorden van de FIR. De smalle warme sector die zich aan de voorzijde bevindt, bereikt in de avond het noord(west)en van het land.

De langzaam zuidwaarts bewegende uitloper van hogedruk die tot en met zaterdag ons weer domineert, maakt zondag plaats voor een westelijke stroming onder invloed van een lagedrukgebied boven de Noorse Zee. Dit markeert het begin van een episode met een vrij noordelijke zonale stroming, waarbij storingen ons wel kunnen bereiken maar we ook blijven profiteren van de stabiliserende invloed van e hogedruk ten zuiden van ons. Een licht wisselvallig weertype is het resultaat, waarbij we ons af en toe in de maritiem tropische als ook in de maritiem polaire lucht bevinden. Volgende week donderdag en vrijdag volgt er een beslismoment in de atmosfeer. De zonale stroming begint sterk te meanderen en het vrij noordelijk gelegen Azorenhoog beweegt zich richting onze omgeving. In veruit de meeste leden van het ensemble blijft de stroming, hoewel zwak, zuidwestelijk en de aanvoer maritiem, in enkele leden echter zorgt een noordelijkere ligging van het hoog voor een aflandige stroming en de aanvoer van continentale lucht.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er eerst plaatselijk mist. Verder is er af en toe zon. Het blijft droog en er staat weinig wind. Morgenmiddag is het half tot zwaar bewolkt. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 2°C in het zuidoosten tot 6°C aan zee. Landinwaarts is er weinig wind. In het Waddengebied en op het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidwesten. Morgenavond is er veel bewolking. Het blijft vrijwel overal droog. De wind gaat uit het zuidwesten waaien en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag overheerst de bewolking en uit dikkere bewolking valt af en toe wat lichte regen en motregen. Er waait een matige, 3-4, in de middag aan zee en in het Waddengebied af en toe vrij krachtige zuidwestenwind, 5 Bft., en het wordt zachter met maxima van 4°C in het oosten en 7°C in het westen.

In de nacht naar maandag is het bewolkt en trekt vanuit het noorden een regengebied over het land. De westen- tot zuidwestenwind neemt flink in kracht toe en is matig tot vrij krachtig boven land, 4-5, en krachtig aan zee, 6 Bft.. In het Waddengebied is de wind hard, 7 Bft.. Overdag waait er boven land een (vrij) krachtige, 5-6, aan zee harde en in het Waddengebied, 7, nu en dan stormachtige, 8 Bft., west- tot noordwestenwind met daarbij zware windstoten tot 75 km/uur. Aan zee kan de wind soms uithalen naar 85-90 km/uur. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, wolken en enkele buien en bij buien is kans op hagel en onweer. De temperatuur loopt op naar 7°C tot 9°C.

Dinsdag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. Verder valt af en toe wat regen. Er waait een matige, in het noorden vrij krachtige, 5, en in het Waddengebied krachtige westenwind, 6 Bft.. De temperatuur loopt wederom op naar maximaal 7°C in het oosten en naar 9°C in het westen.

De rest van de week blijft het vrij zacht met dagelijks maxima van 7°C tot 9°C. Ook de nachten verlopen vorstvrij met waarden veelal tussen 2°C en 5°C. Waarden van een graad of 6 en in de nacht net boven nul zijn gebruikelijk aan het begin van de laatste wintermaand. Het weerbeeld laat een mix zien van zon en wolken en dagelijks komt het tot wat regen.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (85%) op licht wisselvallig weer met af en toe neerslag en temperaturen rond of boven normaal. De kans op een overgang naar een winters weertype is klein (15%).

Meteo Delfzijl - Geert Molema