Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 21-10-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag zijn er talrijke buien, met name in het noorden mogelijk met onweer. Verder is de zon vooral in de loop van de middag af en toe te zien. De temperatuur blijft steken bij 12°C. De west- tot noordwestenwind is matig tot krachtig, 4-5, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7, mogelijk af en toe stormachtig, 8 Bft.. In de kustgebieden komen vooral bij buien zware windstoten voor van 75-90 km/u, verder landinwaarts is er bij buien kans op windstoten van ca. 70 km/uur. In de avond neemt de wind van het zuiden uit wat af. Het weercijfer komt tot een 2.

Komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en trekken er vooral in het noorden enkele buien over. De minima liggen tussen 11°C in het noordwesten tot lokaal 4°C in het zuidoosten. De west- tot noordwestenwind is meest matig, 3-4, boven land en langs de kust krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Langs de noordkust is er bij buien nog steeds kans op windstoten van 75-90 km/u.

Synoptische ontwikkeling:

Een complex laag ligt boven Scandinavië. In onze omgeving staat een zuidwestelijke stroming en ons land bevindt zich momenteel in een valse warme sector. Een uitdiepende (en occluderende) randstoring beweegt momenteel over het noordwesten van Nederland noordoostwaarts. In de loop van de ochtend volgt dan een tweetal occlusies, waarvan de achterste een back-bent occlusie is van het eerder genoemde laag, waarna de stroming (trapsgewijs) noordwestelijk wordt en we in maritiem polaire lucht terecht komen. Een O-W georienteerd koufront bereikt vrijdagnacht het noorden van de FIR, beweegt zuidwaarts en passeert in de middag zuidwaarts het land.

Vrijdag bevinden we ons aan de zuidwestflank van een hoogtetrog en lagedrukgebied boven Scandinavie, waardoor een diepe noordwestelijke stroming bij ons duidelijke frissere polaire lucht aanvoert. In het weekeinde trekt er een hogedrukgebied zuidwaarts aan ons voorbij, waardoor we tijdelijk onder invloed komen van een (trek)rug. Vanaf maandag komen we alweer onder invloed van een omvangrijk lagedrukgebied nabij IJsland, waardoor er in onze omgeving een zuidwestelijke stroming op gang komt. De eerste bijbehorende storingen schampen ons land vooral. Het Azorenhoog wordt vervolgens platgewalst en de weg wordt vrijgemaakt voor een stevige westcirculatie, waarbij de jet dichtbij ligt en (actieve) storingen ons makkelijker kunnen bereiken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag wisselen wolkenvelden en zon elkaar af en vooral in de ochtend en middag is er kans op enkele buien. Het wordt in de middag 11 à 12°C. De wind is nog steeds west tot noordwest, boven land matig, 3-4,en langs de kust krachtig, 6, soms hard, 7 Bft.. Langs de noord(west)kust is er kans op windstoten rond 75 km/u. In de avond neemt vooral in het zuiden de wind sterk af. Het weercijfer komt tot een 3.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag is in de ochtend kans op een lokaal buitje. In de middag blijft het vrijwel overal droog. Er is veel bewolking en af en toe ruimte voor de zon. Het wordt een graad of 13 en er waait een zwakke tot hooguit matige zuidwestenwind, 3-4 Bft..

Zondag lijkt een droge dag te worden. Er is een afwisseling van wolken en zon en waarschijnlijk is het in de zuidoostelijke helft van het land zonniger dan in het noorden en westen. Met veel zon kan het in Brabant en Limburg 15°C worden. Elders blijft het kwik steken op 11-13°C. De wind is overwegend matig, 3-4 Bft., en waait uit het zuiden.

Volgende week loopt de temperatuur wat op en halverwege de week wordt het circa 16°C. Het weerbeeld is daarbij behoorlijk wisselvallig met regelmatig regen, maar ook soms een droog dagdeel met ruimte voor de zon. De wind zit in de zuidwesthoek en is vanaf dinsdag vaak weer nadrukkelijk aanwezig.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Weinig verandering, met dagelijks 50-60% kans op neerslag bij temperaturen (ruim) boven normaal. Tegen het einde van de periode is er 30% kans op temperaturen beneden normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema